Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Marine Le Pen onder vuur na tweets IS-beelden

Le Pen zette onder andere een foto op Twitter van een man die door een tank overreden wordt.

Le Pen riskeert in theorie een gevangenisstraf van drie jaar en een boete van 75.000 euro.
Le Pen riskeert in theorie een gevangenisstraf van drie jaar en een boete van 75.000 euro. Foto Ian Langsdon / EPA

Het Franse Openbaar Ministerie is een vooronderzoek begonnen naar politica Marine Le Pen wegens het verspreiden van uiterst gewelddadige foto’s van executies door Islamitische Staat.

Le Pen, leider van het nationaal-populistische Front National, zette woensdagochtend drie foto’s op Twitter: een van een onthoofde man, een van een man die in brand staat en een van een man die door een tank overreden wordt. “Daesh, c’est ÇA!” schreef ze erbij: dit is IS.

Ze was boos nadat islamdeskundige Gilles Kepel in het goed bekeken ochtendinterview van journalist Jean-Jacques Bourdin op tv-zender BFMTV een vergelijking had gemaakt tussen het Front National en IS. “De banden tussen Daesh en het Front National zijn niet direct”, zei de interviewer toen hij hierop door wilde gaan, “maar dit teruggrijpen op identiteit heeft een geestelijke verwantschap”.

De eerste reactie van Le Pen. Deze was nog zonder gruwelijke foto.

Twitter avatar MLP_officiel Marine Le Pen Le parallèle fait ce matin par @JJBourdin_RMC entre #Daech et le #FN est un dérapage inacceptable. Il doit retirer ses propos immondes ! MLP

De Franse politiek reageerde direct op Le Pens tweets. “Monstrueuze foto’s”, schreef premier Manuel Valls. Hij noemde het verspreiden van de propagandabeelden van IS een “morele fout” die getuigde van non-respect voor de slachtoffers.

Twitter avatar manuelvalls Manuel Valls Monstrueuses photos.
Mme Le Pen : incendiaire du débat public, faute politique et morale, non-respect des victimes… #FNhorsjeu

Foley

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve beloofde de politie erop te zetten omdat het verspreiden van foto’s die terrorisme verheerlijken strafbaar is. “Gaat Cazeneuve me vervolgen voor laster tegen Daesh?” reageerde Le Pen.

Na een persverklaring van de ouders van journalist James Foley, de onthoofde man, verwijderde Le Pen donderdagochtend de eerste tweet. De andere berichten liet ze staan.

De ouders van Foley schreven “diep geschokt” te zijn dat Le Pen de foto “voor politiek gewin” had gebruikt.

Le Pen riskeert in theorie een gevangenisstraf van drie jaar en een boete van 75.000 euro. Maar de kans dat het daadwerkelijk tot vervolging komt is klein.