Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Libische partijen sluiten akkoord voor eenheidsregering

Het akkoord werd donderdagmiddag in de Marokkaanse stad Shkirat gesloten.

Foto Valerie Kuypers / ANP

Strijdende facties in Libië hebben donderdagmiddag een vredesakkoord gesloten in de Marokkaanse stad Skhirat, meldt persbureau Reuters. Het akkoord, dat onder leiding van de Verenigde Naties werd opgesteld, zal leiden tot de oprichting van een eenheidsregering in het Noord-Afrikaanse land.

In de vier jaar sinds de val van Gadaffi is Libië verdeeld geraakt, met twee concurrerende parlementen. Hoofdstad Tripoli werd vorig jaar overgenomen door een gewapende groepering, die zijn eigen overheid instelde en het oude parlement, het Algemeen Nationaal Congres, herinstalleerde. Sindsdien regeert de internationaal erkende regering vanuit het oosten van het land. Beide regeringen worden gesteund door verschillende coalities van voormalige rebellen en strijdgroepen.

Met het VN-akkoord zal een negenkoppige presidentiële raad een eenheidsregering leiden. Het huidige parlement in Oost-Libië zal het voornaamste wetgevende orgaan van het land worden, met een Staatsraad als raadgevende tweede kamer. Binnen een maand moet er een nieuwe regering benoemd worden, die door een resolutie van de Veiligheidsraad van de VN zal worden goedgekeurd.

Kritiek

Het akkoord is donderdagmiddag ondertekend door afgevaardigden van beide parlementen, maar hardliners aan beide kanten verzetten zich nog tegen de deal. De leiders van beide kanten hebben het VN-akkoord verworpen. Zij vinden dat door het akkoord een nieuwe regering aan Libië wordt opgedrongen.

Sinds de revolutie in 2011 wordt het land geteisterd door demonstraties, aanslagen en onrust. Ook de olieproductie, waar het land de meeste van zijn inkomsten aan verdient, is teruggebracht tot minder dan de helft van het niveau voor 2011. In de chaos heeft ook terreurgroep Islamitische Staat voet aan de grond gekregen in delen van Libië. Door samen te werken hopen de partijen stabiliteit en vrede terug te brengen naar het land.

Volgens VN-gezant Martin Kobler is het ondertekenen van het akkoord nog maar de eerste stap. “De deur blijft wijd open voor degenen die hier vandaag niet bij zijn”, zei hij bij de ceremonie in Skhirat.