Lezen: Indiërs overlijden op mysterieuze wijze na examenfraude

Vele Indiërs speelden vals bij een toets die ze moesten maken om een baan bij de overheid te krijgen.

Leden van het Indiase Jeugd Congres protesteren tegen de autoriteiten in de staat Madhya Pradesh nadat verschillende Indiërs die in verband worden gebracht met het Vyapam-eindexamenfraudeschandaal onder verdachte omstandigheden overleden. Harish Tyagi/EPA

Het begon met de arrestatie in 2013 van 2.000 Indiërs, onder wie politici, hoogleraren en doktoren. Toen begonnen er mensen te verdwijnen. Een reeks mysterieuze sterfgevallen hield India maandenlang in een greep. Ze houden verband met de zogenoemde Vyapam-affaire, een examenfraudezaak in de deelstaat Madhya Pradesh. In een boeiende longread reconstrueert de Britse krant The Guardian de zaak.

Wie in India een positie bij de overheid wil bemachtigen of toegelaten wil worden tot de universiteit, moet een staatsexamen afleggen. Eerdere prestaties, afkomst en diploma’s tellen in dat geval even niet. Het legt een enorme druk op dat ene moment waarop de proef van bekwaamheid moet worden afgelegd.

Niet iedereen is bestand tegen die druk zo bleek. De instelling Vyapam, die in de deelstaat Madhya Pradesh belast is met de afname van deze examens, kwam in 2013 ineens vol in de schijnwerpers te staan toen een groot corruptieschandaal aan het licht kwam. Vele Indiërs bleken te hebben gefraudeerd bij het examen.

Valse identiteit

Het was op een morgen in 2013 dat de politie binnenviel in een motel in Indore, de grootste stad van Madhya Pradesh. Een jongeman zat daar te studeren. Gevraagd naar zijn identeitsbewijs, toonde hij de papieren van Rishikesh Tyagi. De geboortedatum en naam van zijn vader wist hij zich echter niet te herinneren.

Na enig doorvragen leert de politie dat de jongen niet Tyagi heet, maar Ramashankar. Voor 50.000 roepies (685 euro) bleek hij bereid het staatsexamen in naam van iemand anders af te leggen. Dezelfde ochtend vonden nog 18 arrestaties plaats, allen van jongens die zich uitgaven voor anderen. De bedoeling: een slimme student moest zo het baantje voor een minderbegaafde Indiër in de wacht slepen.

Onderzoek

Naar aanleiding van de ontdekking lastte de president van de deelstaat Shivraj Singh Chouhan een onderzoek in. Het corruptieschandaal blijkt van een enorme omvang. Het toeval wil dat er vanaf dat moment gekke dingen gebeuren in de deelstaat Madkya Pradesh. Verschillende betrokkenen zoals klokkenluiders en getuigen overlijden binnen korte tijd.

Ook verschillende journalisten die schrijven over de zaak lijken op mysterieuze wijze te overlijden. Zoals Askhay Singh, die op het moment van sterven een interview had met een van de familieleden van een meisje dat genoemd wordt in het politieonderzoek.

De zaak loopt zo hoog op dat het Indiase Central Bureau of Investigation (CBI) besluit de zaak op landelijk niveau over te nemen. Ineens neemt het aantal betrokkenen dat dan nog overlijdt drastisch af.

Lees hier in de longread “The mystery of India’s deadly exam scam” van The Guardian hoe de zaak afloopt(6508 woorden, leestijd circa 23 minuten)
    • Jorg Leijten