Hoe nauw is de relatie nog tussen de kunsten en het koningshuis?

Kunst heeft een minder vooraanstaande en zichtbare plaats in het huidige koningschap dan in het vorige. Dat stellen vooraanstaande kunstenaars en bestuurders uit de kunstwereld in gesprekken met nrc.next. „De koning hoeft zijn moeder niet te imiteren, maar een beetje meer interesse voor de kunst van hogerhand zou prettig zijn”, zegt choreograaf Hans van Manen. „We weten alles over de jurken van Máxima, maar weinig over haar interesse voor kunst en cultuur.”

Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes is minder negatief: „Kunst bindt het land, dat voelen Willem-Alexander en Máxima goed aan.”

Willem-Alexander laat orkest thuis

Galerist Erik Bos van galerie Nouvelles Images in Den Haag ziet een andere opzet bij staatsbezoeken:

„Verschil is dat Willem-Alexander ervoor gekozen heeft om niet meer orkesten mee te nemen met staatsbezoeken, zoals het Concertgebouworkest. Terwijl ik zou zeggen, dat is iets waar wij groot in zijn en wat je mag uitdragen. Maar als de vlag er anders bij hangt en alles in dienst staat van de economie, de handel en de contracten, dan is het uitdragen van de cultuur misschien minder belangrijk.”

Museumdirecteur Ralph Keuning van De Fundatie in Zwolle vindt dat de kunstwereld kansen laat liggen. „De sector moet zelf met suggesties komen voor het koningspaar”, zegt hij. „We moeten een strak plan neerleggen.”

Lees ook het achtergrondverhaal: Koninklijke aandacht voor de kunsten

    • Danielle Pinedo
    • Kees Versteegh