Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

KPN moet netwerk delen met concurrenten

Dat besluit heeft de Autoriteit Consument en Markt vandaag bekend gemaakt.

Het aansluitpunt van een glasvezelnetwerk.
Het aansluitpunt van een glasvezelnetwerk. Foto Koen Suyk / ANP

KPN moet concurrerende bedrijven de komende drie jaar toegang geven tot zijn koper- en glasvezelnetwerk. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) donderdag besloten. Door het openstellen van het netwerk van KPN kunnen ook andere bedrijven zoals Tele2 en Vodafone op dit netwerk telecomdiensten aanbieden. Daardoor kunnen consumenten en bedrijven volgens ACM minstens 250 miljoen euro per jaar besparen.

Momenteel zijn er in Nederland twee grote netwerken voor internet, televisie en telefonie: het kabelnetwerk van Ziggo en het koper- en glasvezelnetwerk van KPN. Volgens ACM zijn twee aanbieders niet genoeg om te kunnen spreken van gezonde concurrentie. Daarom wil de Autoriteit dat ook andere bedrijven het KPN-netwerk kunnen gebruiken.

Ziggo

Dat KPN zijn netwerk wel moet openstellen en Ziggo niet, wijt ACM aan technische redenen die het bijna onmogelijk maken voor andere bedrijven om het Ziggo-netwerk te gebruiken. Ook zou KPN sterker in de zakelijke markt staan, doordat op veel bedrijventerreinen alleen een KPN-netwerk ligt.

Vorige week donderdag stapte Vodafone nog naar de rechter omdat het bedrijf tussen 2011 en 2014 geen toegang kreeg tot het netwerk van KPN. Daardoor kon Vodafone geen alles-in-een-pakketten aanbieden. Het van oorsprong Britse telecombedrijf zou daardoor 115 miljoen euro zijn misgelopen.

Het conceptbesluit dat ACM vorig jaar uitbracht werd nog bekritiseerd door de Europese Commissie. Met een aantal aanpassingen ligt er nu een definitief besluit, dat vanaf 1 januari 2016 geldt. Over drie jaar zal ACM de telecommarkt opnieuw analyseren.

Na het conceptbesluit liet KPN weten het onterecht te vinden aan verplichtingen en regels te moeten voldoen die niet gelden voor Ziggo.