IMF-baas Lagarde gedaagd in zaak misbruik Frans overheidsgeld

De IMF-topvrouw wordt gedaagd vanwege de betaling van 400 miljoen euro aan Bernard Tapie.

Christine Lagarde Foto Stephen Jaffe / EPA

Christine Lagarde, het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), wordt voor het Franse gerecht gedaagd voor nalatigheid in een zaak die draait om misbruik van Frans overheidsgeld. Dat meldt persbureau Reuters.

In 2008 werd na een arbitrageprocedure 400 miljoen euro Frans overheidsgeld betaald aan zakenman Bernard Tapie. Tot nu toe had de IMF-topvrouw in het onderzoek de status van getuige. Lagarde was ten tijde van de betaling minister van Financiën.

Als minister van Financiën trof ze een regeling

Tapie verkocht begin jaren 90 aandelen Adidas aan de voormalige Franse staatsbank Crédit Lyonnais. Die verkocht de aandelen later voor veel meer geld door, waarop Tapie claimde dat hij bedrogen was. Jaren later trof Lagarde als minister van Financiën onder president Sarkozy een regeling met Tapie. Toen kreeg hij de miljoenenvergoeding.

Lagarde heeft zelf niet financieel geprofiteerd van de arbitrage. De topvrouw ontkent dat ze iets verkeerd heeft gedaan. Volgens justitie zou Lagarde advies van experts hebben genegeerd. Lagarde tekent beroep aan tegen de zaak.

Een Parijse rechter heeft de omstreden Franse zakenman begin december veroordeeld tot terugbetaling van 404 miljoen euro. De affaire duurt al meer dan twintig jaar en is nog altijd goed voor media-aandacht, schreef NRC-correspondent in Parijs Peter Vermaas toen.

Langlopende affaire

De affaire begon in 1992, toen Tapie door president Mitterrand werd aangesteld als socialistisch minister van Grotestedenbeleid. Vermaas schreef in NRC:

“Om belangenverstrengeling te voorkomen, gaf Tapie zijn bank opdracht Adidas te verkopen. De bank zei er 472 miljoen euro voor te hebben gekregen, Tapies bodemprijs. Later bleek dat Crédit Lyonnais via dochterondernemingen het merk zelf had gekocht en met zo’n 400 miljoen winst wist door te verkopen.”

Om een eind te maken aan de slepende zaak besloot Christine Lagarde in 2007 een arbitragecommissie in te stellen. Die stelde Tapie in het gelijk, waarna de bank 404 miljoen moest ophoesten. Belangrijk detail, schreef Vermaas:

“Tapie was inmiddels geen socialist meer, maar steunpilaar van Sarkozy. Het geld zou zijn uitgekeerd, maar de bank bleef procederen en Justitie ontdekte dat de arbitrage doorgestoken kaart was.”

    • Carlijn Vis