Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Heimelijke wens

Schrijfster Franca Treur houdt van schrappen. Resultaat: de reeks ultrakorte verhalen ‘X & Y’ over relaties.

Illustratie Olivia Ettema

Jacob is verrukt met het cadeau dat hij van Inge kreeg voor Sinterklaas: De Schrijfbijbel. Ze zijn nog niet lang samen, en al hebben ze het onderwerp al wel een paar keer aangeraakt, hij heeft voor zijn gevoel nooit gezegd dat hij graag schrijver wilde worden. Door het cadeau voelt Jacob zich begrepen op het niveau van zijn allerdiepste wensen. Inge heeft naar hem gekeken en gezien wie hij is.

Hij uit zijn dankbaarheid door er het hele weekend mee op haar bank te zitten en de opmerkelijkste adviezen aan haar voor te lezen. Wat hun liefde betreft, is hij er allang uit, met Inge wil hij oud worden.

Kort daarna is er het moment in hun prille relatie dat ze voor de eerste keer samen naar een verjaardagsfeestje gaan. Inge heeft zich uitvoerig opgemaakt en Jacob stapt trots achter haar aan de woonkamer van Reimer binnen, een goede vriend van Inge.

Inge, die weinig tijd had om achter een cadeau aan te gaan, en zoveel succes had geoogst met De Schrijfbijbel, heeft er voor Reimer ook maar een gekocht, want Reimer heeft een interessante reis door Afrika gemaakt, en inderdaad, hij koestert de heimelijke wens daar ooit nog eens iets van op papier te zetten.