‘Geldermalsense ziekenhuis in geslagen door ME’

Het incident vond uren na de rellen op een halve kilometer afstand plaats, zegt haar advocaat.

ME'ers in Geldermalsen. Foto ANP

Na de rellen in Geldermalsen is gisteren door toedoen van de politie een vrouw ernstig gewond geraakt. Dat zegt de advocaat van de vrouw. Het gaat om een makelaar uit de plaats die jarenlang voorzitter was van de ondernemersvereniging. De politie zegt de zaak te onderzoeken.

Volgens de advocaat was de makelaar als belangstellende wezen kijken bij het gemeentehuis, waar op dat moment een raadsvergadering gaande was. Ze zou niet uitgesproken voor of tegen de plannen voor een asielzoekerscentrum geweest zijn. Volgens de advocaat probeerde ze om elf uur ‘s avonds, uren na de raadsvergadering, met een boodschappentas haar huis binnen te gaan. De vrouw woont aan het Marktplein, op ruim een halve kilometer afstand van het gemeentehuis. Daar zou ze geschopt en geslagen zijn door de mobiele eenheid.

De makelaar ligt in het ziekenhuis en heeft vocht in haar hersenen, zegt haar advocaat. Het zou nog de vraag zijn of ze volledig herstelt. Volgens eerdere berichtgeving van de politie raakten “enkele demonstranten lichtgewond”. Het is onduidelijk of de vrouw een van hen was. Ook is er nog geen reactie op de lezing dat het incident uren na de vergadering en op enige afstand van het gemeentehuis plaatsgevonden zou hebben.

De politie reageert in een Q&A politie.nl op wat “in de media wordt geschetst”:

“Op dit moment weten we van een mevrouw die woensdagavond 16 december gewond is geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd. De wijkagent heeft donderdag 17 december tweemaal contact met deze familie gehad. Met de advocaat van de vrouw zal contact gelegd worden of zij aangifte wil doen. Er zal onder leiding van het Openbaar Ministerie zorgvuldig onderzoek gedaan worden.”

Hoe ernstig de verwondingen van de vrouw zijn wordt de komende tijd pas duidelijk. Tegen de betrokken ME’ers zegt de advocaat aangifte te doen.

    • Bastiaan Nagtegaal