Decaan UvA Frank van Vree wordt directeur NIOD

Hij volgt Marjan Schwegman op bij het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Frank van Vree. Foto Jeroen Oerlemans

Frank van Vree, decaan van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), volgt Marjan Schwegman op als directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Dat meldt het NIOD in een persbericht. Van Vree (1954) studeerde geschiedenis en wijsbegeerte in Groningen en werkt sinds 1989 aan de UvA, sinds 2001 als hoogleraar mediastudies. Sinds 2008 leidt Van Vree het onderzoeksprogramma De dynamiek van de herinnering. Nederland en de Tweede Wereldoorlog. Vanwege zijn wetenschappelijke en zijn bestuurlijke achtergrond acht het NIOD Van Vree een “uitstekende kandidaat”.

Van Vree start 1 september volgend jaar. Marjan Schwegman vertrekt per 1 februari. In de tussentijd vervult Wichter ten Have (voormalig directeur Holocaust- en Genocidestudies van het NIOD) de functie van ad interim. Het NIOD werd 8 mei 1945 opgericht om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië te documenteren. Inmiddels richt het NIOD zich op de 20e- en 21ste-eeuwse wereldoorlogen en genociden. Het NIOD is een KNAW-instituut.

    • Mirjam Remie