Fed maakt eindelijk rentestap

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het economische nieuws in Amerika werd vannacht gedomineerd door de Federal Reserve (Fed), die de rente voor het eerst in tien jaar verhoogd heeft.

De koepel van Amerikaanse centrale banken zet hiermee na jaren van stimuleringsmaatregelen een nieuwe stap in de richting van een nieuw monetair beleid, al is de verhoging volgens The Wall Street Journal in eerste instantie vooral van symbolische waarde. De New York Times noemt de rentestap ‘riskant’.

De verhoging is beperkt gebleven tot een kwart procentpunt, waardoor de rente uitkomt op het nog altijd bijzonder lage peil van 0,25 tot 0,5 procent. De rente stond al sinds eind 2008 op 0 procent tot 0,25 procent.

De afgelopen jaren ondersteunde de Fed de Amerikaanse economie met een extreem lage rente en een flinke stroom vers geld. In september en oktober zag de Fed nog af van een verhoging, wegens zorgen over de wereldeconomie en de financiële markten.

Voor de economieën van ontwikkelingslanden - de zogeheten emerging markets - is de rentestap niet zulk goed nieuws, schrijft de Financial Times. Omdat de dollar in waarde stijgt lopen hun schulden op. Ook zal het hierdoor lastiger worden voor deze landen om geld te lenen.

De New York Times beargumenteert dat de rentestap op de Eurozone waarschijnlijk geen negatieve invloed zal hebben, maar goed voor de Europese markten is de verhoging volgens de krant ook niet.

Uber bestellen kan binnenkort met Facebook Messenger

Uber heeft een overeenkomst gesloten met Facebook die er voor zorgt dat gebruikers binnenkort vanuit Facebook’s chat app een rit kunnen bestellen. Dat schrijft de Financial Times.

De deal geeft Uber toegang tot miljoenen potentiële nieuwe gebruikers en de krant omschrijft de overeenkomst dan ook als ‘een coup’ van de ‘opstandige taxiservice’. Facebook’s Messenger app trekt iedere maand meer dan 700 miljoen actieve gebruikers. De nieuwe functie komt nog voor kerst in de VS beschikbaar en wordt in de loop van 2016 voor de rest van de wereld in gebruik genomen.

Voor Facebook is de samenwerking met Uber onderdeel van de strategie om de Messenger app in een chat platform te veranderen, zoals het Chinese WeChat of het Japanse Line. Via die diensten kun je behalve chatten onder andere ook taxi’s bestellen of een hypotheek aanvragen.

Facebook is ook aan het experimenteren met een virtuele assistent binnen de Messenger app, die M zal gaan heten. Gebruikers kunnen via M naar verwachting onder meer bloemen gaan versturen en hun televisieabonnement opzeggen.

Brazilië verbiedt Whatsapp

Een Braziliaanse rechter heeft Whatsapp tijdelijk verboden. Dat meldt Techcrunch. Braziliaanse telecombedrijven lobbyen al maanden voor een permanent verbod op de populaire chat app, omdat deze voor fikse onkostenderving zou zorgen. Via Whatsapp kunnen gebruikers elkaar gratis berichten sturen.

De lobby kreeg het voor elkaar om de app 48 uur uit de lucht te halen. Techcrunch omschrijft de maatregel als volgt:

Taking half the country off the electricity grid because of an industry squabble over the impending threat of solar power.

Whatsapp is de meest gebruikte app in Brazilië en heeft 93 miljoen gebruikers, dat is 93% van de internetgebruikers in het land. De dienst is vooral populair onder jongeren en de armere bevolking die dure mobiele telefoonabonnementen niet kunnen betalen. Brazilië heeft de duurste telefoonabonnementen ter wereld.

    • Ester Meerman