Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Fabrikanten lampen sjoemelen met wattages’

Europese Commissie weet al jaren van praktijken fabrikanten

Foto iStock

Lampen gebruiken meer stroom en geven minder licht dan op de verpakking staat. Dat zegt de Europese koepelorganisatie van milieuclubs, het Europese Milieubureau (EEB). Fabrikanten kunnen hun lampen gunstiger presenteren dan ze werkelijk zijn, omdat Europese voorschriften daartoe ruimte bieden. Uit documenten blijkt dat de Europese Commissie al jaren weet van deze legale, doch misleidende praktijk.

Producenten van lampen moeten volgens de huidige richtlijnen drie zaken op de verpakking melden: het vermogen in watt, de lichtopbrengst in lumen en het energielabel; een letter van A tot G. Op de verpakkingen worden deze gegevens echter positiever weergegeven dan ze zijn. Dat kan omdat de Europese richtlijnen bij de laboratoria een foutmarge van zo’n 10 procent toestaan. Fabrikanten kunnen zo de prestaties van hun producten opschroeven. Volgens het Zweedse consumententijdschrift Råd & Rön, dat lichtpeertjes test, overdrijven lampenproducten de labresultaten tot wel 25 procent. Alleen de richtlijnen voor het energielabel zijn in 2012 aangescherpt. Met watt en lumen wordt nog steeds gesjoemeld, aldus de EEB.

Deze consumentenmisleiding zou gelden voor alle soorten huishoudelijke lampen; spaar-, led- en halogeenlampen. De gloeilamp is sinds 2012 in Europa verboden, omdat die inefficiënt en milieuonvriendelijk is. Maar er zijn volgens het EEB nog steeds lampen op de markt die volgens milieunormen verboden zouden moeten zijn. Het EEB hekelt onder andere Philips, dat claimt dat zijn halogeenlampen energiebesparend zijn. Het EEB noemt die claim „onjuist” en „beschamend”. De organisatie schat dat consumenten jaarlijks zo’n twee miljard euro te veel betalen aan energierekeningen, vanwege producten die niet waarmaken wat de verpakking belooft.

Het sjoemelen met lichtpeertjes doet denken aan het emissiefraudeschandaal bij Volkswagen. En volgens het EEB gaat de consumentenmisleiding nog veel verder. „De zwendelcultuur is groter dan auto’s en lampen”, aldus Jack Hunter van het EEB. De ruimte in de Europese richtlijnen geldt niet alleen voor lampen, maar voor zo’n dertig huishoudelijke apparaten als wasmachines, ijskasten en televisies. Hunter:

„Er zijn veel meer bedrijven dan Volkswagen die niet eerlijk zijn tegen hun klanten. Het verschil is dat het gesjoemel bij Volkswagen illegaal was. Bij de lampen wordt ruimte in de regels misbruikt. Het is een vuil spel.”

Hunter laakt ook de Europese Commissie, die volgens hem draalt met het aanscherpen van de regelgeving.

„We weten niet waarom, maar we denken dat de Commissie onder druk staat van de lichtlobby.”

De Commissie wil de „gesignaleerde problemen binnenkort aanpakken”, meldt een woordvoeder. Philips was donderdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.