Dit is bloemzaad van 110 mln jaar oud

Beeld Else Marie Friis

Voor het eerst kijken we in een zaadje van een plant die 125 tot 110 miljoen jaar geleden groeide en bloeide. In die periode, het vroege Krijt, maakten bloeiende planten een stormachtige ontwikkeling door. Een onderzoeksgroep rond Else Marie Friis (Zweeds Natuurhistorisch Museum en Yale) onderzocht fossiele vruchten en zaden van 75 vroege soorten bedektzadigen. Friis’ groep haalde die uit fossielenlagen in Portugal en Noord-Amerika. Sommige van de zaden zaten nog in vruchten. Met de krachtige röntgenstralen van de Swiss Light Source-deeltjesversneller maakte het team precieze 3D-beelden van het inwendige van de zaden. Die zaden zijn allemaal klein: 0,5 tot 2,5 millimeter. Dat past bij kleine, kruidachtige planten die snel profiteren als er plek voor ze is – bijvoorbeeld na een bosbrand. Maar wat vooral opvalt, is de binnenkant van de zaden, zoals hier links. Het embryo (geel ingekleurd) is kleiner dan bij de meeste moderne bloemplanten, en nog niet volledig ontwikkeld. Dat is eigenlijk ongunstig voor opportunistische planten, schrijft Friis in Nature, want daardoor hadden de zaden meer tijd nodig om te ontkiemen. (NRC)