Er is maar één politiek correcte aanduiding van dit tafereel

Wees dan écht politiek correct, schrijft Herman Vuijsje in deze ingezonden brief.

‘Surinaams meisje bij stuiverskerkhof’ Was: ‘Negerinnetje’ (1906-1913)

In de discussie over het hernoemen van de schilderijen in het Rijksmuseum werd eerst voorgesteld om ‘Negerinnetje voor Stuiverskerkhof’ te vervangen door ‘Surinaams meisje voor Stuiverskerkhof’. Ook dit werd echter bedenkelijk gevonden, het moest zijn ‘Meisje voor Stuiverskerkhof’, schreef een briefschrijver.
Mag ik er op wijzen dat het nergens voor nodig is te vermelden dat we hier iemand van het zwakke geslacht zien? Ook de naam ‘Stuiverskerkhof’ is discriminerend: degenen die daar begraven liggen, worden daarmee met terugwerkende kracht voor armoedzaaiers uitgemaakt. Er is maar één politiek correcte aanduiding van dit tafereel, namelijk: ‘Persoon op plek.’

Herman Vuijsje, Amsterdam