Dit zijn de 10 meest gegooglede bedrijven van 2015

CEO Ralph Hamers tijdens de presentatie van de jaarcijfers van ING. Foto ANP / Koen van Weel

Nederlanders vroegen zich dit jaar weer heel wat af, blijkt uit de lijst met populairste zoektermen die Google woensdag naar buiten bracht. Van ‘hoe werkt snapchat’ tot ‘wat is een kapitaalverzekering’. Maar in welke Nederlandse bedrijven waren zoekers geïnteresseerd?

NRC Q vroeg bij Google de lijst op met de tien meest gezochte Nederlandse bedrijven van 2015. Nederlanders zijn conservatieve zoekers; in de top tien komt geen enkel nieuw bedrijf voor ten opzichte van 2014. Van de tien bedrijven staan er acht op dezelfde positie als vorig jaar. Dit zijn ze:

1. ING


Net als vorig jaar zochten Nederlanders dit jaar het meeste naar ING. Het jaar kent geen duidelijke piek qua populariteit op Google. Zelf het nieuws dat ING meeschreef aan een wet die banken 350 miljoen euro scheelt zorgde niet voor een spectaculaire stijging. De zoekterm werd het meeste ingevoerd in de provincie Zuid-Holland.

2. KPN


Wat doe je als je internet eruit ligt? Juist, dan Google je om te kijken of anderen ook dit probleem hebben. In november kampte KPN met een storing voor zowel telefonie, internet als tv, wat je terugziet in de grafiek. Ten opzichte van vorig jaar stijgt het telecombedrijf één plek. Vanuit Drenthe werd het meeste naar KPN gezocht.

3. ABN AMRO


Ten opzichte van vorig jaar daalt ABN AMRO een plek in de top tien. Met veel belangstelling volgden Nederlanders de beursgang in november, wat je terugziet in de grafiek. Hierna zakte de interesse weer snel weg. Vooral in Zuid-Holland werd naar de bank gezocht.

4. Philips


Het electronicaconcern staat op dezelfde plaats in de top 10 als 2014. Dat het bedrijf zich opsplitst zou de verklaring kunnen zijn voor de populariteit van de zoekterm in het vierde kwartaal van 2015. Vooral lokaal - in Noord-Brabant - werd naar Philips gezocht.

5. KLM


Ook vorig jaar stond de luchtvaartmaatschappij op de vijfde plek. De stijging in september hangt samen met het nieuws over de onderhandelingen over het pilotenakkoord. De zoekterm KLM werd het meeste ingevoerd in Noord-Holland.

6. WeTransfer


WeTransfer, het jongste bedrijf (sinds 2009) in het rijtje, staat net als vorig jaar op plaats zes. Net als bij KPN werd het bedrijf massaal gegoogled toen het in mei last had van storingen. Noord-Brabanders voerden de zoekterm het meeste in.

7. Booking.com


De populariteit van de boekingssite hangt samen met de zomervakantie; vooral in juli en augustus zochten Nederlanders naar de van oorsprong Enschedese start-up. Net als vorig jaar staat Booking.com op de zevende plaats. Blijkbaar wilden Limburgers graag met vakantie; daar werd de zoekterm het vaakst ingevoerd.

8. Aegon


Ook verzekaar Aegon verandert niet van positie ten opzichte van vorig jaar. In Friesland werd het meeste naar dit bedrijf gezocht.

9. Randstad Holding


Het bedrijf werd vooral in juli gezocht op Google, in aanloop naar de kwartaalcijfers. Vooral in Flevoland werd naar het uitzendbureau gezocht.

10. Shell


Net als in 2014 is Shell hekkensluiter van de lijst. De populariteit van de zoekterm in november lijkt samen te hangen met het nieuws dat Shell het Britse gasbedrijf BG overneemt. In Zuid-Holland werd de zoekterm het vaakst ingetypt.

Gebaseerd op absolute zoekcijfers. Hoe vaak naar elke zoekterm is gezocht wil Google niet zeggen. 

    • Jonas Kooyman
    • Diederik Huffels