Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

De genadeklap voor Platini?

Donderdag wordt Sepp Blatter gehoord over een dubieuze betaling aan Michel Platini. Een lange schorsing dreigt voor beide voetbalbestuurders.

Michel Platini arriveert bij sporttribunaal CAS (8 december), waar hij zijn schorsing zonder succes aanvocht. Foto Laurent Gillieron/EPA
Michel Platini arriveert bij sporttribunaal CAS (8 december), waar hij zijn schorsing zonder succes aanvocht. Foto Laurent Gillieron/EPA

Wacht Sepp Blatter en Michel Platini de genadeklap? Donderdag en vrijdag kunnen ze zich verdedigen bij de ethische commissie van de FIFA voor een omstreden betaling van ruim vier jaar geleden. Begin volgende week volgt de uitspraak, een jarenlange schorsing uit de voetbalwereld dreigt. Dat zou indirect het einde betekenen van de lange bestuurlijke carrière van twee van de invloedrijkste figuren in het voetbal.

Donderdag wordt aftredend FIFA-voorzitter Blatter gehoord over zijn betaling van 1,8 miljoen euro aan UEFA-voorzitter Platini in 2011. De hoorzitting van de Fransman is vrijdag, maar woensdag werd bekend dat hij niet komt.

Hij boycot de zitting van de ethische commissie, die plaatsvindt op het FIFA-hoofdkantoor in Zürich. Platini ziet het als een politiek proces, opgezet om te voorkomen dat hij Blatter kan opvolgen als FIFA-voorzitter. De vraag is of hij zijn positie niet verder verzwakt door weg te blijven: hij laat de kans liggen zich krachtig te verdedigen. Zijn advocaat zal wel komen.

De verwachting is dat Platini en Blatter minimaal zeven jaar geschorst worden, schreef persbureau Press Association deze week.

1 Wat staat er centraal bij de hoorzittingen?

Een betaling van 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) van Blatter aan Platini, in februari 2011. Dit was een mondelinge afspraak uit 1998, zo is de lezing van beide bestuurders: Platini zou het geld krijgen voor werkzaamheden die hij tussen 1998 en 2002 verrichtte als technisch adviseur van FIFA-voorzitter Blatter. Het zou om een achterstallige betaling gaan: door de financiële situatie bij de FIFA destijds is niet het volledige bedrag betaald, stelde Platini.

2 Waarom is de overboeking zo omstreden?

Het gaat om een ‘onrechtmatige’ betaling, meldde de Zwitserse aanklager. De overboeking vond op een discutabel moment plaats: negen jaar na de werkzaamheden, en vier maanden vóór de herverkiezing van Blatter in juni 2011. Voor het verkiezingscongres riep Platini, in zijn functie als UEFA-voorzitter, de Europese bonden op om op Blatter te stemmen. De Zwitser werd herkozen, met steun van de Europese landen, waaronder ook Nederland.

In oktober werden Blatter en Platini voorlopig geschorst, voor 90 dagen. Nu zal de ethische commissie onder leiding van de Duitse rechter Hans-Joachim Eckert een definitief oordeel vellen – er is levenslang voorgesteld door de onderzoekskamer.

3 Waarom is het volgens Platini een schijnproces?

Hij is woedend over een uitspraak van de woordvoerder van de ethische commissie in L’Equipe. Platini zou voor „enkele jaren” geschorst worden, zei de woordvoerder in de Franse sportkrant. Platini vindt dat hij geen eerlijk proces krijgt en bij voorbaat al veroordeeld is.

4 Wat betekent dit voor de voorzittersverkiezing van de FIFA?

Alleen als Platini (60) wordt vrijgesproken van corruptie maakt hij nog een kleine kans om tijdens het FIFA-congres 26 februari gekozen te worden als Blatters opvolger. Bij schorsing komt zijn voorzittersplek bij de UEFA vrij. Mogelijke opvolger: vicepresident Michael van Praag.