Dat Star Wars-speelgoed onder de boom kan uit een Chinese sweatshop komen

Van Darth Vader-koffiekopjes tot Chewbacca-poppen: nu Star Wars the Force Awakens in de bioscoop draait rinkelt de kassa voor filmproducent Disney en speelgoedfabrikanten Hasbro en Mattel. Maar tenminste een gedeelte van het Star Wars-speelgoed dat kinderen de komende weken onder de kerstboom vinden is onder slechte werkomstandigheden geproduceerd in Chinese sweatshops.

Dat blijkt een rapport van de Amerikaanse organisatie China Labor Watch (CLW).

Werkdag van 11 uur

De organisatie deed onderzoek naar vijf grote speelgoedfabrieken in China, dat volgens het rapport 75 procent van al het wereldwijde speelgoed produceert. Bij de fabrieken werken meer dan twintigduizend mensen, die met elkaar jaarlijks miljoenen stuks speelgoed produceren, onder andere van Star Wars, Dinseyfilm Frozen en superheldenmerk Marvel. Het merendeel is bedoeld voor de Amerikaanse markt, maar er belandt ook een gedeelte in Europese winkels. De werknemers krijgen slecht betaald. Voor een populair speeltje van Mattel kregen de werknemers 0,05 procent van de verkoopwaarde, berekende CLW. Analisten verwachten dat de nieuwe Star Wars-film 5 miljard dollar aan merchandise oplevert.

Het leven in de fabrieken is hard, blijkt uit het rapport. Een 45-jarige vrouw, die werkte bij een van de fabrieken, zou in 2011 zelfmoord hebben gepleegd vanwege de hoge werkdruk. Werknemers draaien elf-urige werkdagen, mogen soms vier uur lang niet naar de wc, en overnachten in slecht onderhouden slaapzalen. Bij sommige fabrieken werden paspoorten van werknemers afgenomen, bij alle vijf waren veiligheids- en brandvoorzieningen niet in orde. Vakbonden zijn er niet en demonstraties voor betere werkomstandigheden werden in het verleden bloedig neergeslagen.

Foto: China Labor Watch

Foto: China Labor Watch

Mattel ontkent

De Britse zakensite International Business Times vroeg speelgoedfabrikant Mattel om een reactie. “We zijn toegewijd om ervoor te zorgen dat onze fabrieken over de hele wereld veilige en eerlijke plaatsen zijn om te werken, en iedere suggestie van het tegendeel verwerpen we.”

    • Reinier Kist