Dansen zonder teennagel

Het is een symbolische scène. De getalenteerde balletdanseres Claire Robbins (Sarah Hay) wacht op haar beurt om auditie te doen voor een prestigieus dansgezelschap in New York. Even trekt ze haar balletschoen uit en wrikt aan haar teennagel. Deze laat los. Tien minuten later danst ze erop los, de intense pijn verbijtend, terwijl danscoach Paul Grayson (Ben Daniels, House of Cards) met neerbuigende blik toekijkt. Daarmee is de toon gezet. In de 8-delige tv-drama Flesh and Bone , sinds november bij betaalzender HBO, draait het om doorbijten en vernederingen doorstaan. Claire, die vanwege haar uitzonderlijke talent wordt aangenomen, blijkt bovendien slachtoffer van een bijzonder verknipte thuissituatie. Dat verleden wordt opengereten zodra zij geconfronteerd wordt met de sadistische Grayson die zijn gezelschap met straffe hand leidt. Qua dans is de serie adembenemend: naast Hay (die een bijrol had in Black Swan) spelen professionals uit de balletwereld mee. Helaas is de verhaallijn, ondanks een prominente rol voor een helderziende zwerver, te simpel.