Controversiële farma-CEO Martin Shkreli opgepakt

De 32-jarige farmaceutische ondernemer Martin Shkreli kocht oude medicatie en dreef de prijs flink op.

Martin Shkreli Foto Craig Ruttle / AP

De 32-jarige farmaceutische ondernemer Martin Shkreli is donderdag gearresteerd door de FBI. Dat meldt persbureau Reuters. De controversiële CEO van Turing Pharmaceuticals is opgepakt in verband met een onderzoek naar fraude via een voormalig hefboomfonds, MSMB Capital Management, en farmabedrijf Retrophin. Shkreli leidde beide bedrijven.

Shkreli richtte twee hedgefunds op en startte met dat geld biotechnologische bedrijven. Het bedrijf Retrophin, dat hij in 2011 oprichtte, moest Shkreli eerder dit jaar verlaten omdat hij het bedrijf zou hebben misbruikt voor zijn eigen financiële gewin. Retrophin kocht onder andere oudere medicatie op en dreef vervolgens de prijs behoorlijk op.

Door raad van bestuur uit bedrijf gegooid

Shkreli werd door zijn eigen raad van bestuur uit het bedrijf gezet. De bestuurders startten een rechtszaak tegen hem; ze beschuldigen hem ervan het farmaceutische bedrijf te hebben gebruikt als een persoonlijke spaarpot. Met een deel van de inkomsten zou hij boze investeerders van zijn eigen hefboomfonds terugbetalen.

Na zijn vertrek begon Shkreli Turing Pharmateucals: een farmabedrijf dat het medicijn Daraprim verkoopt. De jonge ondernemer kwam opnieuw onder vuur te liggen omdat hij de prijs van dat opgekochte medicijn vijftig keer duurder maakte. De prijs van Daraprim, een medicijn tegen de potentieel dodelijke ziekte toxoplasmose, ging binnen een dag van 13,50 dollar naar 750 dollar (670 euro) per pil.

    • Carlijn Vis