Chelsea ontslaat trainer José Mourinho

De Londense club presteert al maandenlang slecht in de Engelse Premier League.

José Mourinho tijdens de wedstrijd in de Champions League van afgelopen week tegen FC Porto.
José Mourinho tijdens de wedstrijd in de Champions League van afgelopen week tegen FC Porto. Foto Andy Rain/EPA

De Portugees José Mourinho is ontslagen als trainer van Chelsea. Dat heeft de Londense club donderdagmiddag bevestigd.

Volgens de club zijn beide partijen het erover eens dat de resultaten van de club dit seizoen “niet goed genoeg zijn” en is in onderling overleg besloten uit elkaar te gaan. Over een afkoopsom is nog niets bekend gemaakt.

Twitter avatar ChelseaFC Chelsea FC Chelsea Football Club and Jose Mourinho have today parted company by mutual consent. https://t.co/YYJaxxdE36

Slechte resultaten

Mourinho wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte prestaties van Chelsea de afgelopen maanden. De club staat momenteel zestiende in de Engelse Premier League, slechts een punt boven de degradatiestreep. Van de eerste zestien wedstrijden dit seizoen, werden er negen verloren. Afgelopen maandag verloor de club nog met 2-1 van Leicester City.

Het ontslag van Mourinho volgt slechts zeven maanden nadat de Portugees de club naar de Engelse landstitel leidde. De Portugees trad in juni 2013 in dienst van de club. Mourinho was bezig aan zijn tweede trainersperiode bij de club. Eerder won Chelsea in zijn eerste periode bij de club al twee landstitels, de bekercompetitie FA Cup en driemaal de League Cup.

Guus Hiddink mogelijk opvolger

Volgens de Britse Krant Daily Telegraph heeft de Engelse club ook al een tijdelijke opvolger gevonden voor de ontslagen Mourinho. Guus Hiddink zou mogelijk het seizoen afmaken als trainer van het Londense team. Hiddink leidde Chelsea als interim-coach eerder tussen februari en juni 2009 nadat de Braziliaan Luiz Felipe Scolari ontslagen was.

Real Madrid

Mourinho was eerder trainer van onder meer Real Madrid, FC Porto en Inter Milan. Met de laatste twee clubs won hij de Champions League. Met Real Madrid werd de Portugees in 2012 landskampioen in Spanje.

    • Jorg Leijten