Brazilië zakt verder weg in crisis en krijgt junkstatus

Met de afwaardering wordt het voor de Braziliaanse overheid een stuk duurder om geld te lenen.

Protesten tegen de bezuinigingen met een opblaaspop van president Rousseff. Foto Reuters / Ueslei Marcelino

Kredietbeoordelaar Fitch heeft Brazilië de junkstatus gegeven. Het land is van BBB- teruggezakt naar BB+ meldt de beoordelaar in een rapport. Standard & Poor’s beoordeelde het land in september al af naar de BB+ status.

Met de afwaardering wordt het voor de Braziliaanse overheid een stuk duurder om geld te lenen en trekken veel investeerders hun geld terug.

Fitch stelt in het rapport dat er drie factoren meespelen voor de afwaardering. Zo is het land dieper in recessie dan verwacht, zijn de overheidsfinanciën de afgelopen tijd verslechterd en is de instabiliteit van het land groter geworden door de politieke onzekerheden in Brazilië. Het land kampt met een inflatie van ongeveer 10 procent en de hoogste werkloosheid in tientallen jaren.

Grondstoffen

Het land is in recessie en de vooruitzichten voor 2016 zijn nog slechter. S&P gaf al de junkstatus aan Brazilië, omdat het bezorgd was over de politieke tegenstand die president Dilma Rousseff ondervindt bij het op orde brengen van de begroting.

Eerder zei economisch analist Igácio Crespo al tegen NRC dat de reden voor de de economische problemen in Brazilië een te grote afhankelijkheid van de verkoop van grondstoffen is.

“Je ziet nu ook wat de zwakte is van de Braziliaanse economie. Te veel leunen op de handel in grondstoffen betekent dat als het niet goed gaat in China, onze mijnbouw dat direct voelt. De bedrijven die nu de klappen krijgen zijn de grondstofleveranciers.”

    • Maarten Back