Assad: Nederland mag Syrië niet bombarderen

De Syrische president sprak met de NOS in zijn residentie in Damascus.

Assad in een vergelijkbaar interview met het Spaanse persbureau EFE. Foto EPA

Als Nederland besluit om bombardementen uit te voeren boven Syrië, is dat in strijd met het internationaal recht. Dat heeft president Bashar al-Assad gezegd in een interview met Nieuwsuur. “We zijn soeverein land. Als je terreur serieus wilt bestrijden, waarom zou je dan niet contact opnemen met de Syrische overheid?”, vraagt Assad zich af.

Volgens Assad heeft de Nederlandse regering op geen enkel moment geprobeerd met zijn regering in overleg te treden. De Verenigde Staten, leider van de internationale coalitie die de de bombardementen uitvoert, passeert de Syrische regering bewust. “In de strijd tegen IS kunnen we niet vertrouwen op het regime van Assad, dat zijn eigen bevolking terroriseert; een regime dat nooit zijn verloren legitimiteit zal heroveren”, aldus het Witte Huis.

Ook Nederland vindt dat Assad moet aftreden, maar daar zegt hij geen boodschap aan te hebben:

“Of er nu een goede president of slechte president zit: dat is een Syrische zaak. Geen Europese. Europa heeft er niets mee te maken. Daarom reageren wij daar niet op. Het interesseert ons niet.”

Interview

NOS-journalist Tom Kleijn en redacteur Roozbeh Kaboly spraken gisteren met Assad in diens residentie in Damascus. Volgens de NOS mochten alle vragen gesteld worden, zonder toetsing vooraf, en mocht de omroep zelf bepalen hoe lang het gesprek zou duren. Voorwaarde was wel dat niet in het interview geknipt zou worden. Eerder spraken onder meer het blad Foreign Affairs en de BBC met Assad.

Radicalisering

Kleijn vroeg Assad waarom hij denkt dat Nederlanders zich aansluiten bij de strijd in Syrië. “Nu er chaos heerst, nu Syrië tot een broeinest voor terreur verworden is doordat Europa, Turkije, Saoedie-Arabië en andere landen op allerlei manieren terrorisme gesteund hebben, krijg je natuurlijk chaos en trek je terrorisme aan”, aldus de president. “De vraag is: waarom heb je ze in Europa? Jullie zijn niet op een realistische manier met ze omgegaan.” Volgens de NOS vindt Assad dat Europese landen meer werk hadden moeten maken van de integratie:

“Als je in een getto woont, word je extremist. Wij exporteren terroristen niet, zij komen naar ons en gaan dan terug naar Europa.”

    • Bastiaan Nagtegaal