Argentijnse peso verliest 30 procent van de waarde

De Argentijnse regering schrapte regels die de koers van de munt hoog hielden.

Een wisselkantoor in Buenos Aires, waar een dollar nu veel meer peso's kost.
Een wisselkantoor in Buenos Aires, waar een dollar nu veel meer peso's kost. Foto Eitan Abramovich / AFP

De Argentijnse peso heeft in 24 uur tijd bijna 30 procent van zijn waarde verloren. De koersdaling werd verwacht, nadat de nieuwe regering een dag eerder een einde gemaakt had aan de omstreden beperking van de handel in dollars. Dat meldt persbureau Reuters.

De regering van president Mauricio Macri schrapt een aantal maatregelen waardoor de economie minder wordt geleid door de overheid en meer door marktontwikkelingen. Zo mochten Argentijnen hun peso’s niet zomaar inwisselen voor dollars. Alleen zij die aan strenge regels voldeden, konden dollars krijgen. Dan nog hadden ze vaak de beschikking over hooguit enkele honderden dollars per maand.

Dat de peso onderuit zou gaan was verwacht. Vooraf werd rekening gehouden met een verlies van dertig procent. Uiteindelijk stond de peso aan het begin van de handelsdag 29,8 procent in de min.

Macri is de opvolger van de links-populistische Cristina Fernández de Kirchner. De centrum-rechtse oud-burgemeester van Buenos Aires wil met het nieuwe beleid zijn land aantrekkelijker maken voor investeerders en het bedrijfsleven meer ruimte geven. Hij is, in tegenstelling tot zijn voorganger, een voorstander van zo min mogelijk overheidsbemoeienis in het economisch beleid.