Alle arrestanten zijn inwoners van Geldermalsen

Betogers gingen groepsgewijs te werk en volgens de politie “leek het erop alsof het een afgesproken verhaal was”.

Foto Jeroen Jumelet / ANP

De veertien verdachten die woensdagavond zijn opgepakt na rellen tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen, zijn allen inwoners van de gemeente. Dat zei de politiechef van Oost-Nederland tijdens een ingelaste persconferentie donderdagochtend.

Circa 90 procent van de tachtig betogers die door de hekken brak en vuurwerk gooide, was volgens de politiechef inwoner van Geldermalsen. Die conclusie kan de politie trekken, omdat volgens de politie “er een aantal dienders en wijkagenten op de been was die relschoppers herkenden”.

De betogers gingen zeer groepsgewijs te werk en volgens de politie “leek het erop alsof het een afgesproken verhaal was”. Bij de acties voelden drie collega’s zich genoodzaakt om hun dienstwapen te trekken. Twee daarvan hebben waarschuwingsschoten gelost, gericht naar boven.

Beveiliging

Daarnaast werden agenten bekogeld met vuurwerkbommen, lawinepijlen, klinkers en stukken beton. Eén agent werd door een betoger bij de keel gegrepen en naar de grond getrokken. De Mobiele Eenheid (ME) was met tachtig man aanwezig woensdagavond. Een deel daarvan was eerst ter plekke bij een voetbalwedstrijd in een andere gemeente.

De gemeente gaat in januari weer verder kijken naar de komst van het asielzoekerscentrum in de gemeente. Tot die tijd worden verschillende politici beter beveiligd, liet de politiechef weten. Ook riep hij op tot het beschikbaar stellen van videomateriaal om relschoppers te kunnen identificeren:

“Verdachten kunnen zichzelf melden bij de politie, anders komen we bij je aan de deur.”

Mogelijke komst azc

Geldermalsen (zo’n 11.000 inwoners) overweegt medewerking aan de komst van een asielzoekerscentrum in 2016, zo maakte de gemeente vrijdagavond bekend. Het azc moet tien jaar lang plaats bieden aan 1.500 mensen en moet een plek vinden op het bedrijventerrein Hondsgemet, langs de A15. De gemeente dreigt 12,5 miljoen euro te moeten afboeken op het terrein. Zij kocht grond van boeren en investeerde in ontsluiting, maar door de crisis en concurrentie van andere gemeenten werd het terrein een hoofdpijndossier.

De opvanglocatie zou een van de grootste azc’s van Nederland worden. Alleen in Ter Apel (1.850) en in Budel-Cranendonck (1.750) worden meer asielzoekers opgevangen.

    • Maarten Back