Akkoord over politie-cao - 6,5 procent salarisverhoging

Na intensieve onderhandelingen hebben de politievakbonden een minister Van der Steur een akkoord bereikt voor een nieuwe CAO Politie.

De politie arresteert betogers van Pegida in Rotterdam vorige maand. Foto Robin Utrecht / ANP

Na intensieve onderhandelingen hebben de politievakbonden en minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie een akkoord bereikt voor een nieuwe cao voor de politie. Dat meldt politievakbond ACP. Het akkoord komt na maanden onderhandelingen en acties van de politie, die onder meer een hoger loon eisten.

Wat zijn de nieuwe afspraken?

Alle politiemedewerkers ontvangen over 2015, 2016 en 2017 een salarisverhoging van in totaal 6,5 procent plus een eenmalige uitkering van 1000 euro. Ook komt er een verlofspaarregeling. Daarmee kunnen werknemers van de politie sparen voor tussentijds en eindeloopbaanverlof. Daarnaast komt er een landelijk loopbaanbeleid en zijn resultaatafspraken gemaakt over veilig en gezond werken.

Er zijn ook afspraken gemaakt om de verhouding tussen werk- en rusttijden te verbeteren en het aantal trainingsuren wordt verhoogd. Ook op het gebied van loopbaanontwikkeling en duurzame inzetbaarheid hebben partijen nieuwe afspraken gemaakt. Het onderhandelingsakkoord wordt in januari voorgelegd aan de leden van de vakbonden.

Korpschef tevreden

Korpschef Gerard Bouman is tevreden over het onderhandelingsakkoord. Bouman:

“De korpsleiding heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat politiemedewerkers een fatsoenlijke cao verdienen die recht doet aan hun werk. Zij staan 24 uur per dag klaar voor de samenleving, met alle risico’s die dat met zich meebrengt. Dit onderhandelingsresultaat biedt nu eindelijk perspectief op zo’n cao.”

Onderhandelingen liepen vast dit jaar

In september werd er door minister Van der Steur en de politiebonden nog een verkenner aangesteld. Hans Borstlap, die sinds 2002 lid is van de Raad van State, moest de vastgelopen gesprekken voor de politie-cao lostrekken.

Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent zou moeten bedragen, werd eerder dit jaar afgewezen door de vier politiebonden.

Politieagenten hebben afgelopen jaar meerdere keren actiegevoerd, onder andere tijdens de start van de Eredivisie en de proloog van de Tour de France in Utrecht.

    • Carlijn Vis