‘Abdeslam ontglipte door verouderde wet’

Hij ontsnapte ook bij een politiecontrole in de nacht van 13 op 14 november.

Belgische veiligheidsdiensten doen een huiszoeking in Molenbeek. Een verouderde wet zorgde ervoor niet in de nacht van 15 november een huiszoeking kon worden gedaan in een pand waar Abdeslam zich zou bevinden. Foto Olivier Hoslet/ EPA

Verouderde wetgeving heeft ervoor gezorgd dat de Belgische politie op zondagavond 15 november geen huiszoeking mocht doen in Molenbeek waar Salah Abdeslam, de voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs van 13 november, zich zou bevinden. Dat beweerde de Belgische minister van Justitie Koen Geens woensdagavond in het onderzoeksprogramma Faroek.

Volgens Geens hadden ze informatie over de verblijfplaats van Abdeslam.

“Maar door de huidige wetgeving was het onmogelijk om de woning voor maandagochtend vijf uur binnen te vallen”

De Belgische minister noemt het een “handicap” dat dat terreurverdachte op deze manier uit handen van de politie kon blijven. Volgens de Franse zender RTBF is Abdeslam met hulp van handlangers ontkomen door een geënsceneerde verhuizing op te zetten, vlak voor de inval. Hij zou zich hebben verstopt in een kast of meubel.

Ook ontsnapt bij politiecontrole

Vlak na de aanslagen in Parijs waarbij 132 mensen om het leven kwamen, is de terreurverdachte ook al ontsnapt aan de veiligheidsdiensten. Samen met zijn twee chauffeurs werd Abdeslam in de nacht van 13 op 14 november aangehouden door de Franse politie waarbij hij zijn identiteitskaart toonde.

Abdeslam stond wel op een lijst van verdachte personen, maar in de lichtste categorie waardoor hij niet automatisch wordt opgepakt bij een controle. Dat liet de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon woensdagavond weten. “Was hij een kwartier later gepasseerd, dan was er wel een hit geweest met de databank”.

    • Huib de Zeeuw