Aanstekelijke kerstmuziek

Wie in de kerstperiode klassiek wil horen, lijkt veroordeeld tot de Messiah (Händel) of het Weihnachtsoratorium (Bach). Gelukkig is er meer. Aan te raden is het programma van de Holland Baroque Society. Het interessantste jonge Nederlandse barokgezelschap nodigde het beste jonge Belgische koor uit: Vox Luminis. Tot zondag spelen zij kerstmuziek uit de zeventiende eeuw, met de nadruk op Noord-Duitsers als Buxtehude, Weckmann en Rosenmüller.

De Hollanders en Walen kleurden prachtig naar elkaar, zaterdag in de Groote Kerk van Maassluis. In de sfeervol met kaarsen verlichte ruimte was het koor zowel vocaal als visueel overtuigend. Verrassend was Noé, Noé van Guillaume Bouzignac. In de Annunciatie uit Bibers Rozenkranssonates was violist Judith Steenbrink een uitstekend solist. Het weldadige Ehre sei Gott in der Höhe van Johann Michael Bach was een heerlijke afsluiter.