Zeldzame tornado richt schade aan in Sydney

Er zijn windsnelheden van ruim 200 kilometer per uur gemeten.

Donkere wolken pakken samen boven het Sydney Opera House. Foto: Peter Parks / AFP Photo

Een zeldzame tornado heeft woensdag (lokale tijd) schade aangericht in buitenwijken van de Australische stad Sydney. Er werden windsnelheden gemeten van meer dan 200 kilometer per uur en er vielen hagelstenen met een doorsnee van zeven centimeter. Dat meldt persbureau Reuters.

Door de tornado werden bomen en stroomleidingen omvergeblazen en raakten gebouwen beschadigd. Zo’n zesduizend huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. De vele regenval zorgde verder voor overstromingen in de grootste stad van Australië. Vooral de buitenwijk Kurnell, dichtbij de internationale luchthaven, werd zwaar getroffen.

Twitter avatar RobiulIslam91 Robiul islam RT kerrinbinnie: Follow the aftermath: Sydney storm story https://t.co/WNERglpt8Z and rol… https://t.co/MrIbAqkYBG) https://t.co/q8hv62m8Cn

Dak winkelcentrum stort in

Rond het middaguur gaf het meteorologisch bureau een tornadowaarschuwing af, toen bleek dat een storm op zee ten zuiden van Sydney de stad naderde. Internationale en binnenlandse vluchten moesten worden omgeleid naar andere steden.

In het oosten van de stad moest een winkelcentrum worden ontruimd toen daarvan het dak instortte. De autoriteiten kregen zo’n tweehonderd noodoproepen te verwerken. Of er slachtoffers zijn gevallen is niet bekend.

Australië ondergaat de gevolgen van El Niño; een onregelmatig optredende, natuurlijke variatie in de zeestromen en passaatwinden van de Grote Oceaan die zorgt voor extreme weerstomstandigheden. Dit jaar voorspellen klimaatwetenschappers van de Verenigde Naties de hevigste El Niño ooit gemeten.

De wijk Kurnell werd het zwaarst getroffen door de tornado

    • Sjoerd Klumpenaar