Yoda of Juncker? Quotes uit Star Wars en de EU lijken enorm op elkaar

Politico maakte een quizje met twaalf keer de vraag: van wie was deze quote?

NRC

Een council, een kanselier, bekvechtende staatshoofden en urenlange vergaderingen in verschillende talen tegelijk: de EU en de ingewikkelde diplomatieke situatie in Star Wars lijken soms behoorlijk op elkaar. Ook de uitspraken die door sleutelfiguren uit de films en Brussel gedaan worden: zei Yoda bijvoorbeeld “To tango, it takes two”, of is dat een uitspraak van Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker?

Om te bewijzen dat a galaxy far, far away en Brussel soms wel dezelfde plek lijken, maakte nieuwswebsite Politico Europe een quiz waarin je kennis over Star Wars én Europese politiek wordt getest aan de hand van twaalf quotes.

De test van Politico is niet de enige vergelijking tussen Star Wars en wereldpolitiek. Zo bleken uitspraken van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump verrassend goed te werken in scenes van Darth Vader.

Vandaag komt de nieuwe Star Wars-film The Force Awakens uit. Van NRC-recensent Coen van Zwol kreeg de film vier ballen. Even vergeten hoe het ook al weer zat met Star Wars? Lees dan onze gids: Star Wars voor dummy’s.

    • Wouter van Dijke