Meer tong en minder zeebaars

Nederlandse vissers mogen volgend jaar 10 procent meer tong uit de Noordzee halen. Ook mogen ze evenveel dagen blijven vissen. De Nederlandse poging om de zogeheten aanlandplicht zes maanden uit te stellen is mislukt. De Europese lidstaten bereikten in de nacht van dinsdag op woensdag in Brussel overeenstemming over de visquota voor 2016. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) is „tevreden”. Volgens hem zorgen de afspraken voor een blijvend gezonde visstand en toekomstperspectief voor de sector. De hoeveelheid schol, rog, schar, bot en tongschar die Nederland mag vangen blijft gelijk, maar voor zeebaars worden de vangstmogelijkheden drastisch ingeperkt. Vanaf 1 januari mag bijvangst niet meer worden teruggegooid in zee, de aanlandplicht. Hierbij komt veel papierwerk kijken. De Tweede Kamer had Van Dam gevraagd te pleiten voor uitstel, maar daarvoor was in Brussel geen steun. (ANP)