Twente krijgt geen nekschot, maar blijft wel onder schot

Nog nooit strafte de voetbalbond een profclub zo zwaar voor misstanden. Het grootste gevaar is het verlies van de proflicentie.

Foto Vincent Jannink/ANP

FC Twente heeft „doelbewust” de licentiecommissie van de KNVB „misleid”. De club verzweeg toevoegingen in een contract dat begin vorig jaar werd afgesloten met investeringsmaatschappij Doyen Sports. Twente wordt stevig gestraft voor de misstanden, zo werd dinsdag bekend: de club mag de komende drie seizoenen niet deelnemen aan Europees voetbal en krijgt een boete van 45.250 euro. En – daar ligt het grootste gevaar voor Twente – de proflicentie wordt ingetrokken, tenzij de club volledig meewerkt aan een onafhankelijk onderzoek. Het is de zwaarste straf die de licentiecommissie ooit heeft opgelegd, zegt Mark Boetekees, verantwoordelijk voor de afdeling licentiezaken betaald voetbal van de KNVB. Niet eerder werd de proflicentie van een club in beginsel ontnomen.

1 Waarvoor wordt FC Twente precies gestraft?

Het draait om het contract dat Twente begin 2014 afsloot met Doyen voor in totaal zeven spelers: in ruil voor vijf miljoen euro verkreeg de investeringsmaatschappij het recht op een percentage van de toekomstige transfersom van de spelers. Dat mag, zolang de investeerder geen invloed heeft op transfers. Precies daar wringt het.

De licentiecommissie ging, na enkele aanpassingen, akkoord met het contract. Maar vorige maand lekte het volledige ‘ware’ contract uit – ondertekend door de inmiddels opgestapte oud-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan. Na onderzoek concludeert de licentiecommissie nu dat Twente „bepaalde toevoegingen” achterhield. Uit het gelekte contract blijkt dat Doyen wel degelijk verregaande invloed heeft op het transferbeleid van Twente. Voor het geheimhouden van de toevoegingen wordt Twente nu gestraft.

2 Hoe zwaar zijn de sancties?

Twente krijgt geen nekschot, maar wordt nog wel onder schot gehouden. Verlies van de proflicentie zou indirect faillissement betekenen. De club behoudt de licentie alleen als volledig wordt meegewerkt aan een onderzoek naar de huidige bestuursstructuur en als de aanbevelingen uit dit onderzoek vóór 1 mei 2016 „tot tevredenheid van de licentiecommissie” zijn doorgevoerd. Twente wacht een zware haastklus om dit rond te krijgen. Dat de club vanaf 2019 pas weer Europees mag spelen is pijnlijk. Tegelijkertijd: Twente is sportief zo ver afgezakt (de ploeg staat zestiende) dat Europese kwalificatie momenteel niet erg realistisch zou zijn. Twente krijgt hulp bij de geldboete, supportersvereniging De Vriendenkring doneert het bedrag.

3 Blijft het hierbij?

Nee. De zaak wordt voorgelegd aan de aanklager betaald voetbal én de FIFA. Zij moeten oordelen of het contract inhoudelijk in strijd is met de regels: ging de invloed van Doyen te ver? Mogelijk kan dit leiden tot puntenmindering en een transferverbod.

    • Steven Verseput