Twee arrestaties in Oostenrijk in verband met aanslagen Parijs

De arrestaties werden gedaan in een opvangcentrum voor vluchtelingen in Salzburg.

Een Franse vlag en bloemen en kaarsen in de buurt van Cafe Bataclan, een paar dagen na de aanslagen. Foto Bart Maat / ANP

In Oostenrijk zijn twee mensen gearresteerd in verband met de aanslagen in Parijs vorige maand. Dat meldt het Oostenrijkse parket aan persbureau AFP.

De namen van de verdachten zijn niet bekendgemaakt. Volgens de kranten Die Presse en de Kronen Zeitung hebben de twee verdachten de Franse nationaliteit en zijn ze in oktober in Oostenrijk aangekomen vanuit Syrië in gezelschap van betrokkenen bij de aanslag. De twee zouden in het bezit zijn geweest van valse Syrische papieren. De arrestaties werden gedaan in een opvangcentrum voor vluchtelingen in Salzburg.

Aanslagen Parijs

Op 13 november werden er in Parijs een serie terroristische aanvallen gepleegd. Drie mannen vielen tijdens een concert van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal theaterzaal Bataclan binnen en schoten op het publiek. In totaal werden 89 mensen gedood en de drie daders bliezen zichzelf uiteindelijk op. Er werden die avond ook aanslagen gepleegd bij een voetbalwedstrijd in het Stade de France. Een derde groep terroristen reed langs verschillende Parijse restaurants en schoot op mensen op het terras en in de restaurants. Bij de verschillende aanslagen in Parijs kwamen in totaal 133 mensen om het leven.

2700 huiszoekingen

Sinds de invoering van de noodtoestand in Frankrijk hebben de Franse politie en de marechaussee 2700 huiszoekingen uitgevoerd, schrijft >Le Parisien. Die leverden 488 gerechtelijke procedures op, de meeste over wapens (187 procedures) en verdovende middelen (167 procedures). 209 zaken zijn afgerond; ze leidden tot 73 snelrechtprocedures en 50 dagvaardingen. 51 mensen zijn vastgezet.

Lees ook het artikel over het concert van U2 vlak na de aanslagen, met een gastoptreden van de Eagles of Death Metal: Terug naar Parijs en de Bataclan.
    • Mirjam Remie
    • Carlijn Vis