Trend richting afschaffen doodstraf VS zet door

Van december 2014 tot december 2015, vonden 28 executies plaats, vijftien minder dan het jaar daarvoor.

Dit jaar veroordeelden veertien staten 49 mensen tot de doodstraf. Foto Sue Ogrocki / AP

De trend richting afschaffing van de doodstraf in de Verenigde Staten heeft zich vorig jaar doorgezet. In een periode van december 2014 tot december 2015 werden 28 mensen geëxecuteerd in het land, ter vergelijking: in 1999 waren dat er 98. Dat blijkt uit een rapport van het Death Penalty Information Center.

Dit jaar veroordeelden veertien staten 49 mensen tot de doodstraf. Dat is een enorme daling ten opzichte van 1996, toen kregen 315 mensen het doodvonnis opgelegd. De staat Texas is dit jaar met dertien executies - bijna de helft - de koploper wat betreft het voltrekken van doodvonnissen. Missouri volgt op de tweede plek met zes gevolgd door Georgia met vijf. In 1999 werden in Texas 48 mensen ter dood veroordeeld, afgelopen jaar waren dat er drie.

Gaskamer en vuurpeloton

Reden voor het steeds minder opleggen en uitvoeren van de doodstraf, is volgens het Death Penalty Information Center het politieke debat rondom de doodstraf. Daarnaast is het voor Amerikaanse gevangenissen steeds moeilijker om de middelen voor dodelijke injecties te krijgen, omdat Europese farmaceutische bedrijven niet willen dat hun producten daarvoor worden gebruikt.

Daarop wilden de Verenigde Staten nieuwe executiemethodes invoeren, zolang de Europese Unie de verkoop van het benodigde gif boycot. Het Huis van Afgevaardigden van de staat Alabama stemde in maart in met herinvoering van de elektrische stoel. Het Congres van Oklahoma overwoog zelfs de gaskamer opnieuw in te voeren en in Utah werd gesproken over invoering van het vuurpeloton.

Mislukte executie

In april 2014 verliep in executie in de Amerikaanse staat Oklahoma met een nieuw dodelijk injectiemiddel niet volgens plan. Na de eerste injectie begon de ter dood veroordeelde te stuiptrekken. Hij overleed uiteindelijk aan een hartaanval. Door de boycot van de Europese Unie van het benodigde gif, zat Oklahoma hierdoor, net als andere staten die injecties gebruiken, zonder gifstoffen. NRC-correspondent Guus schreef daarover in NRC:

Hierop zocht de staat bij lokale apotheken zelf een mengsel bij elkaar, maar de rechter verbood dit vorige maand. Gevangenen hebben het grondwettelijke recht te weten hoe ze ter dood gebracht worden. Daarop maakte Oklahoma de gifstof bekend, maar niet de leverancier.

    • Maarten Back