Tederheid, vergankelijkheid en intimiteit bij NRC’s fotowedstrijd

De NRC-Nikon Fotowedstrijd 2015 loopt nog precies zeven dagen. Deze week blikt de vakjury alvast terug. Hun taak er zit namelijk op. Zij kozen hun twaalf favoriete beelden bij de verschillende maandthema’s. Lezers bepalen nu welke jurywinnaar dé foto van het jaar wordt.

'Afzwemmen'. Foto Saul

Claudia Hinterseer is voormalig fotoredacteur van NRC en was de afgelopen drie jaar de juryvoorzitter van de Zilveren Camera fotografiewedstrijd. Sinds een half jaar werkt ze bij China Daily, een Engelstalige Chinese krant, waar ze de multimedia-afdeling opricht en de videoproductie binnen het Asia News Network ontwikkelt. Ze bleef in Hong Kong op afstand online jureren.

“De foto’s brachten me iedere maand weer een beetje thuis”, zegt Hinterseer via Skype. “In tegenstelling tot de Zilveren Camera en de krant, stond niet het nieuws, maar het dagelijks leven centraal. De inzendingen lieten vaak onopvallende gebeurtenissen zien, zoals thuis de krant lezen, de was ophangen of naar de sportclub. Gezamenlijk ademden ze Nederland.

De hoeveelheid was verrassend groot. En alle soorten fotografie kwamen aan de orde: variaties in formaten en filters, kleur en zwart-wit, analoog en digitaal, gefotoshopt, collages. Ontzettend veel mensen blijken behoorlijk serieus en met veel plezier met fotografie bezig te zijn.

Mijn persoonlijke favorieten zijn de minder gekunstelde of geposeerde foto’s, de momenten die gevonden worden en niet gemaakt. En de beelden waar emotie inzit, hebben toch de meeste kracht. In ‘Hou je nog van me?’ bijvoorbeeld zitten meerdere gevoelens gevangen: tederheid, vergankelijkheid, liefde en intimiteit.

Foto Petrus Nelissen

‘Hou je nog van me?’. Foto Petrus Nelissen

Als de foto’s ook een zeker abstractieniveau hebben, worden de emoties sneller universeel en daarmee toegankelijker voor anderen. De foto van het zwembad (bovenaan dit artikel) riep bij mij bijvoorbeeld herinneringen aan mijn jeugd op, maar ouders moeten misschien wel aan de wekelijkse zwemles van hun kinderen denken.

Er zijn veel verschillende waarden waarop je een foto kunt beoordelen. Naast het verhalende, is het esthetische en de technische kwaliteit van belang. Als ik de hele juryselectie nu samen bekijk, hebben we ook op humor gelet. De foto’s van de twee dames, de hond en de kano allemaal een zekere knipoog. Ik zal de maandelijks inkijkjes in het alledaagse Nederland gaan missen.”

Uit de inzendingen van de NRC-Nikon Fotowedstrijd koos een vakjury maandelijks de favoriete foto. Lezers bepalen nu wie van de twaalf de jaarwinnaar wordt. Stemmen kan tot en met 22 december op foto.nrc.nl. Stemmers maken kans op een fotoboek.

    • Joke Beeckmans