Schippers: rvc fout in zaak Slotervaart, niet toezicht

Minister Schippers (Zorg, VVD) heeft de voormalige raad van commissarissen van het Slotervaartziekenhuis gekapitteld voor hun wijze van toezicht houden. In antwoorden op Kamervragen van de SP over het ziekenhuis noemt de minister het „bijzonder onwenselijk” dat toenmalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak jarenlang geen salaris kreeg en op de creditcard van het ziekenhuis leefde.

Ook moest Erbudak te veel ontvangen bedragen op last van de rechter terugbetalen. „Het mag voor zich spreken dat ik deze gang van zaken bijzonder onwenselijk vindt.” Hetzelfde zegt ze over het het „kennelijke uitblijven” van corrigerend optreden.

De minister vindt niet dat toezichthouders of het ministerie een rol hadden toen ontevreden commissarissen bij het Slotervaart vertrokken. Bij het Amsterdamse ziekenhuis stapten enkele commissarissen op vanwege de chaotische situatie en de continue ruzie tussen Erbudak en toenmalig ziekenhuiseigenaar Jan Schram. Als een commissaris opstapt bij een ziekenhuis, is dat niet iets voor toezichthouders om actie op te ondernemen, zo blijkt uit de antwoorden van Schippers.

Dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg nooit ingreep, komt volgens de minister omdat er nooit signalen waren van onrust of ruzie. En de Nederlandse Zorgautoriteit gaat hier niet over, stelt Schippers.

    • Jeroen Wester