Rusland schort vrijhandelszone Oekraïne op

Dat is een bevel van president Poetin.

Foto Alexei Druzhinin / AP

Zoals eerder gedreigd schort Rusland de vrijhandelszone met Oekraïne per 1 januari op. Dat heeft president Poetin besloten, zo heeft het Kremlin bekendgemaakt.

Het officiële argument: “buitengewone omstandigheden die invloed hebben op de Russische belangen en de economische veiligheid”. Maar Rusland is groot tegenstander van de nauwere banden tussen Oekraïne en de EU. Het handelsgedeelte van het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU, dat vorig jaar zomer ondertekend werd, gaat 1 januari van start.

Kiev heeft volgens persbureau Reuters nog niet gereageerd op de stap van Rusland. De autoriteiten hebben eerder wel gezegd dat er geen wijzigingen zullen komen in het vrijhandelsverdrag met de EU en dat dit verdrag hoe dan ook 1 januari van start gaat, welke actie Rusland ook onderneemt. Volgens Rusland leidt het verdrag tot een stortvloed aan Europese goederen binnen de eigen grenzen en schaadt het het concurrentievermogen van Rusland ten opzichte van Oekraïne.

De Oekraïense president Petro Porosjenko zegt in een reactie dat hij het jammer vindt dat Rusland de handelsovereenkomst met Oekraïne beëindigt, maar dat hij bereid is “de prijs te betalen” voor het associatieverdrag met de EU.

“Oekraïne is zich bewust van deze beperkingen en de verwachte schade aan de economie. Maar we zijn er klaar voor die prijs te betalen voor onze vrijheid en onze Europese keuze.”

De Krim

Nadat Rusland vorig jaar het schiereiland de Krim annexeerde, ontpopte zich een bloedig conflict in Oost-Oekraïne tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Rusland is ferm tegenstander tussen elke toenadering van Oekraïne tot Europa.

De Oekraïense president Petro Porosjenko hoopt daarentegen dat hij nog meemaakt dat Oekraïne lid wordt van de EU, zei hij vorige maand in een interview met NRC. Zijn huidige termijn loopt tot 2019, een eventuele tweede tot 2024.

“Na mijn eerste of tweede termijn als president, droom ik ervan lid te worden van het Europees Parlement namens Oekraïne.”

    • Mirjam Remie