Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rellen bij gemeentehuis Geldermalsen om raadsvergadering azc

Betogers vernielden de hekken rond het gemeentehuis en gooiden vuurwerk naar de raadszaal.

Betogers vernielden de hekken rond het gemeentehuis en gooiden vuurwerk naar de raadszaal.
Betogers vernielden de hekken rond het gemeentehuis en gooiden vuurwerk naar de raadszaal. Foto ANP

Bij het gemeentehuis in Geldermalsen zijn woensdagavond rellen uitgebroken tijdens een raadsvergadering over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in 2016. Betogers vernielden de hekken rond het gemeentehuis en gooiden vuurwerk en flessen drank naar de raadszaal. Er waren honderden mensen aanwezig. Aanwezigen werd aangeraden een veilige plek in het gemeentehuis te zoeken.

De raadszaal, waar tot diep in de nacht vergaderd had moeten worden, is een half uur na aanvang ontruimd. In het gebouw waren zo’n driehonderd mensen aanwezig. Buiten greep de politie in met wapenstokken en zijn waarschuwingsschoten gelost. Meerdere mensen zijn aangehouden, twee politieagenten raakten gewond.

NRC-redacteur Michiel Dekker is in Geldermalsen:

“Zodra de vergadering begon werd het steeds onrustiger. Er stonden hekken rond de raadszaal, die werden omver getrokken. Mensen bonsden op de ramen en de menigte zong de bekende anti-azc-kreten. Tientallen mannen zochten de confrontatie met agenten die op de binnenplaats stonden, dat is geëscaleerd, waarna vijf ME-busjes arriveerden. Er werd met vuurwerk gegooid en er ontstond een enorme confrontatie tussen ME en demonstranten. Ergens in dat tumult is de raadszaal ontruimd.”

Mogelijke komst azc

Geldermalsen (zo’n 11.000 inwoners) overweegt medewerking aan de komst van een asielzoekerscentrum in 2016, zo maakte de gemeente vrijdagavond bekend. Het azc moet tien jaar lang plaats bieden aan 1.500 mensen en moet een plek vinden op het bedrijventerrein Hondsgemet, langs de A15. De gemeente dreigt 12,5 miljoen euro te moeten afboeken op het terrein. Zij kocht grond van boeren en investeerde in ontsluiting, maar door de crisis en concurrentie van andere gemeenten werd het terrein een hoofdpijndossier.

De opvanglocatie zou een van de grootste azc’s van Nederland worden. Alleen in Ter Apel (1.850) en in Budel-Cranendonck (1.750) worden meer asielzoekers opgevangen.

Dijkhoff: er is een grens

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) noemt de ongeregeldheden “ongehoord”, meldt persdienst ANP. “Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie”, zegt Dijkhoff, “maar er is wel een grens. [...] Het is een manier van je opstellen die niet past bij hoe we in Nederland met elkaar omgaan.”

De situatie rond het gemeentehuis in Geldermalsen, rond 20.00 uur vanavond.

Twitter avatar BrittHVNL Britt Lap Sfeer wordt grimmig. Dranghek is geforceerd. Vuurwerkbommen gaan af. #Geldermalsen #AZC https://t.co/NCXbUMxR52

‘Snellepijnmethodiek’

Voor de raadsvergadering hadden veel meer mensen dan in de zaal passen zich aangemeld. Op Facebook riepen tegenstanders elkaar op toch te komen, om buiten hun stem te laten horen. Net als eerder in het Brabantse Steenbergen liepen de emoties hoog op. Eerder werd burgemeester Miranda de Vries (PvdA) bedreigd. Zij laste tot vandaag een radiostilte in.

De tegenstanders van het azc vragen zich af waar de haast van het college vandaan komt. Het antwoord lijkt te staan in een uitgelekt berichtje van Ed Goossens, raadslid van coalitiepartij Dorpsbelangen, aan Lourens van Bruchem, fractievoorzitter van coalitiepartij SGP. Goossens spreekt daarin van de “snellepijnmethodiek”.

Burgemeester Miranda de Vries (PvdA) op Twitter:

Twitter avatar MirandadV Miranda de Vries Iedereen uit de raadszaal is veilig. En dan zeggen mensen bang zijn voor asielzoekers. Ben in en in verdrietig

Bewonersmarkt

Eerder zei de gemeente in januari een informatiemarkt te organiseren voor bewoners, in samenwerking met het COA: “Dit informatietraject vinden beide partijen erg belangrijk. Bewust is daarom besloten hier niet al in de laatste weken van dit jaar mee van start te gaan. Dan zijn mensen immers op vakantie of druk met de feestdagen.”