PSV bekert verder na winst op Heracles

De Eindhovense ploeg verslaat de Almeloërs met 3-2.

Joshua Brenet (l) kreeg woensdagavond van trainer Philip Cocu een basisplek toegewezen ten faveure van Santiago Arias. Foto Erwin Spek/ANP

PSV kan zich in de winterstop gaan voorbereiden op een druk programma. De club plaatste zich woensdagavond voor de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi en doet daarom nog op drie fronten mee. De landskampioen is nog volop in de race voor de landstitel en plaatste zich een week geleden ook voor de achtste finale van de Champions League.

In het Polman Stadion in Almelo won de ploeg van trainer Phillip Cocu op halve kracht en door vechtlust van Heracles. PSV kwam twee keer op achterstand, maar besliste de wedstrijd met tien man door een afstandsschot van Jürgen Locadia in het begin van de blessuretijd: 2-3.

Gewijzigde basisopstelling

Cocu begon de bekertopper in de achtste finale tussen de nummer drie en vier van de eredivisie met een ingrijpend gewijzigde basisopstelling. Zijn keus voor Joshua Brenet als rechtsback was door ontevredenheid over Santiago Arias, verklaarde hij.

Gastón Pereiro en Davy Pröpper waren niet helemaal fris. De achttienjarige rechtsbuiten Steven Bergwijn maakte daarom zijn debuut in de basis van PSV, Stijn Schaars en Adam Maher kregen een plek op het middenveld. Reservekeeper Remko Pasveer is dit seizoen aangewezen voor de bekerduels.

Heracles kende nauwelijks personele problemen en kon met het sterkste elftal aantreden. De thuisploeg kwam verdiend op voorsprong door een doelpunt uit de eerste de beste kans. Iliass Bel Hassani kreeg in het strafschopgebied alle ruimte van de PSV-verdediging om een afgemeten voorzet van Thomas Bruns raak te schieten.

Tannane uitblinker

De meeste dreiging ging uit van uitblinker Oussama Tannane die felle duels uitvocht met zijn tegenstanders Héctor Moreno en Andrés Guardado en doelman Pasveer veel werk bezorgde. PSV-aanvaller Jürgen Locadia zorgde voor de gelijkmaker door een vrije trap over de muur perfect raak te schieten.

Na rust keerden de kansen van PSV snel. Keeper Pasveer werd met rood weggestuurd omdat hij Tannane aantikte na een te korte terugspeelbal van Stijn Schaars. Scheidsrechter Björn Kuipers legde de bal bovendien op de stip. De penalty werd benut door Tannane zelf.

Met tien man kwam PSV verrassend voor de tweede keer op gelijke hoogte door een enorme blunder van keeper Bram Castro die een voorzet van Adam Maher in eigen doel duwde. Heracles kon niet profiteren van het overtal en trok in de slotfase zelfs aan het kortste eind. (ANP)

AZ wint van Kozakken Boys

Voetbalclub AZ had het vanavond in de achste finales lange tijd moeilijk tegen tien man van amateurclub Kozakken Boys. De ploeg bleef lange tijd op 1-1 steken. Pas in de laatste tien minuten wisten de Alkmaarders met twee doelpunten het verschil te maken.

FC Utrecht bekert eveneens verder nadat eerstedivisionist Achilles’29 uit Groesbeek met 5-0 werd verslagen. Ook de amateurs van VVSB gaan door naar de kwartfinale, nadat ze de mede-amateurs van Capelle versloegen met 2-3.