'Popidool’ van 36 met schone handen. Wordt Rivera premier van Spanje?

Leider van de nieuwe partij Ciudadanos is uitdager van premier Rajoy, zondag bij de Spaanse verkiezingen .

 Een campagneaffiche in Gelves, in de buurt van Sevilla Foto Marcelo del Pozo / Reuters

„Presidente! Presidente! schreeuwt de aanhang van Ciudadanos (Burgers) als hun leider Albert Rivera het Madrileense sportpaleis Vistalegre binnenkomt. Het is de grootste partijbijeenkomst ooit voor de jonge liberale partij, die bij de verkiezingen zondag een machtsfactor wil worden. „Er is altijd geroepen dat het onmogelijk was dat Ciudadanos landelijk groot zou worden. Onmogelijk? Onmogelijk was slechts een mening!”, roept Rivera naar de met oranje vlaggetjes zwaaiende massa van tienduizend mensen, die vanuit heel Spanje naar Madrid zijn gekomen.

Op de schermen achter het podium verschijnt een gelikt filmpje waarin de kandidaten zich presenteren als The A-Team van Ciudadanos. Starring as The President (de kandidaat-premier): Albert Rivera. Als een popidool zwaait de 36-jarige Rivera naar zijn juichende kiezers. Hij wordt wel vergeleken met stervoetballer Lionel Messi. „Messi mag uitblinken en hoeft niet altijd mee te verdedigen. Die heeft een elftal achter zich staan dat het werk verricht”, had partijsecretaris Fran Hervías uitgelegd in dagblad El Mundo.

Naaktcampagne

Rivera groeide op in Barcelona, als enig kind in een gezin dat het geld verdiende met de verkoop van elektra. Van jongs af aan combineerde hij een passie voor sport met een honger naar kennis. Als tiener werd hij Catalaans kampioen op de vijftig meter vrije slag. Toen leerde Rivera – die iedere morgen om vijf uur opstond om te trainen – dat je met een ijzeren discipline ver kunt komen.

Tien jaar geleden, na een studie rechten, presenteerde Rivera zich als een onbedorven politicus. Op een regionale verkiezingsposter stond hij naakt, met twee handen voor zijn geslachtsdeel. „Het maakt ons niet uit waar je geboren bent. Het maakt ons niet uit welke taal je spreekt. Het maakt ons niet uit welke kleren je draagt. Het gaat ons om jou!”, was de boodschap van Ciudadanos in Catalonië.

Dat was toen weinig meer dan een platform tégen een onafhankelijk Catalonië. Maar in tien jaar tijd vaagde de partij de regionale Partido Popular weg en groeide zij uit van een alternatief voor Catalanen die bij Spanje willen blijven uit tot een gematigde middenpartij die ook landelijk kiezers afsnoept van de rechtse Partido Popular. In 2014 veroverde de partij twee zetels in het Europees parlement en dit jaar scoorde C’s (zoals de partijnaam wordt afgekort) goed bij gemeentelijke en regionale verkiezingen buiten Catalonië. Nu behoort Ciudadanos tot ‘de grote vier’ bij de nationale peilingen.

Dit tot ergernis van Catalaanse separatisten, die Rivera nog Spaanser dan de Spanjaarden vinden. „Rivera staat een model voor waarbij er nog meer politieke en economische macht naar Madrid gaat”, stelt Pere Garriga, burgemeester van het Catalaanse Arbúcies, waar een meerderheid voor afscheiding is. „Hij wordt gesteund door de 35 grootste bedrijven in Spanje. Die denken alleen aan geld verdienen.”

Links noch rechts

Rivera profileert zichzelf als de nieuwe moderne leider van alle Spanjaarden. Hij noemt zich „links noch rechts”. Op economisch gebied laat hij zich leiden door de Spaanse econoom Luis Garicano, die verbonden is aan de London School of Economics. Het plan voor een systeem met vaste arbeidscontracten, waardoor jongeren een stabieler bestaan kunnen opbouwen, is één van de stokpaardjes van Ciudadanos. „Ik kom niet alleen op voor het bedrijfsleven,maar zal ook vechten voor arbeiders en zelfstandigen”, antwoordt Rivera tijdens een vragenuurtje live op Twitter.

Rivera positioneert zich als het enige echte alternatief voor de conservatieve premier Mariano Rajoy. Als een politicus met volledig schone handen bindt hij de strijd aan met corruptie. En citeert graag de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy:

„Vraag niet wat je land voor jou kan doen, maar wat jij voor je land kunt betekenen.”

Rivera cultiveert het imago van een politicus die gewoon is gebleven. Hij draagt graag een jasje zonder dasje, woont met zijn vriendin in Barcelona op een verdieping van vijftig vierkante meter en verplaatst zich het liefst per motor. Rivera neemt een dag in de week vrij om te zorgen voor Daniela, zijn vierjarige dochter uit een gestrand huwelijk met zijn jeugdliefde. Vaderschapsverlof is één van de programmapunten van Ciudadanos.

Rivera kwam vorig jaar op in de schaduw van Podemos, de linkse beweging die ook een einde wil maken aan het tweepartijenstelsel van de PP en de socialistische PSOE. „Maar daarmee houdt de vergelijking met Podemos op”, benadrukt Rivera keer op keer. Hij zet zich er steeds sterker tegen af. Rivera:

„We zijn beide voor een nieuw Spanje. Maar onze oplossingen zijn totaal anders. Wij kijken niet naar Griekenland of Venezuela. Wij willen lijken op Denemarken, Duitsland, de VS. We willen bij de beste landen ter wereld horen.”

De atheïst Rivera richt zich als liberaal op de „weldenkende Spanjaard”, is voorstander van abortus en het homohuwelijk, en pleit voor een nationaal onderwijsplan.

De kanshebbers voor het premierschap op een rij. Klik door voor alle kandidaten:

Daniel de la Torre Bolós, een dertiger die technologie doceert op een school in Madrid, ziet in Rivera een „politicus die het gezicht kan zijn van een nieuw Spanje. Veel Spanjaarden zijn toe aan een nieuw tijdperk. Het huidige Spanje leunt nu nog op de transitie van 1978. Het wordt tijd dat ons land wordt gemoderniseerd naar de maatstaven van 2015. We moeten af van een eeuwige tweestrijd tussen rechts en links”, stelt De la Torre Bolós. „Rivera staat open voor meningen van anderen en wil een nieuwe weg inslaan. Zo sta ik ook in het leven.”

Lees ook: Syrië is voor de Spaanse politiek een angstvisioen

    • Koen Greven