Platini boycot hoorzitting ethische commissie FIFA

De UEFA-voorzitter laat weten te twijfelen aan de onpartijdigheid van de commissie.

Archiefbeeld van Michel Platini op het partijcongres van de FIFA in 2011.
Archiefbeeld van Michel Platini op het partijcongres van de FIFA in 2011. Foto: Allesandro Della Bella / Keystone (AP)

UEFA-voorzitter Michel Platini heeft laten weten vrijdag niet aanwezig te zullen zijn bij het verhoor van de ethische commissie van de FIFA. Dat meldt persbureau AFP, dat een verklaring van zijn advocaten in handen heeft. Platini vindt dat de commissie vooringenomen is en hem al voor de zitting als schuldige ziet.

Tegen Platini en FIFA-voorzitter Sepp Blatter is een levenslang royement geëist door de tuchtcommissie van de FIFA. Het dossier bevat onder meer een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro aan Platini uit 2011; die kreeg hij voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 uitvoerde in Parijs.

‘Vonnis al in de media’

Volgens Platini is het vonnis al vóór de zitting via een woordvoerder aangekondigd in de media; de Fransman vindt dat de commissie automatisch uitgaat van zijn schuld. Verder ziet hij het als een poging van de ethische commissie om te voorkomen dat hij president kan worden van de wereldvoetbalbond.

Momenteel zitten Blatter en Platini nog een schorsing uit van negentig dagen omdat ze het ethisch reglement van de FIFA hebben geschonden. Platini verloor zijn beroep tegen de schorsing bij internationaal sporttribunaal CAS, waardoor zijn schorsing op 5 januari afloopt. Tot die tijd mag hij zich niet als kandidaat manifesteren.

Blatter maakte in juni zijn aftreden bekend; hij zei niet genoeg steun te voelen om aan te blijven. De 79-jarige Zwitser blijft aan totdat er een opvolger is benoemd. Donderdag wordt Blatter door de ethische commissie gehoord, volgende week maandag komt de commissie naar verwachting met een uitspraak.