In beeld

De chirurg met de leukste baan werkt in het paardenhospitaal

Paarden zijn geen gemakkelijke patiënten. Ze wegen bijvoorbeeld al gauw een halve ton, maar het gevaarlijkst is hun instinct. Als ze voelen dat er iets gevaarlijks is schreeuwt heel het paardenwezen uit: wegwezen! Dus: “als paarden uit verdoving ontwaken, willen ze onmiddellijk gaan staan en wegrennen”, zegt de ervaren paardenchirurg Gal Kelmer. De Israëliër leidt de 'Grote Dieren-afdeling' van Koret School van Diergeneeskunde, verbonden aan Hebrew University in Rishon Lezion, aan de kust, net onder Jaffa. “Fijne gasten zijn die paarden dus niet. Des te tevredener ben ik als het allemaal goed uitpakt”, zegt Kelmer.
Bijna iedere dag wordt er in de Koret School wel een paard geopereerd, vooral plezier- en sportpaarden. Een grote groep vrijwilligers helpt de dierenartsen bij hun werk.
AP / Oded Balilty
Dierenartsen en studenten houden een paard vast terwijl het verdoofd wordt voorafgaand aan een operatie.
AP / Oded Balilty
Een zwaar verdoofd paard wordt op de operatietafel gehesen. Het vaakst hebben de paarden buikklachten. En dan moet het paard dus ondersteboven.
AP / Oded Balilty
Een medewerker voedt een paard in het dierenziekenhuis van Hebrew University in Rishon Lezion.
AP / Oded Balilty
In een operatie wordt een gebroken been rechtgezet.
AP / Oded Balilty
Een paard in de stal, na een beenoperatie. Beenbreuken (het specialisme van Kelmer) en andere verwondingen komen ook vaak voor.
AP / Oded Balilty
Een paardeneigenaar wacht buiten terwijl binnen de veeartsen haar paard onderzoeken, in de Koret School voor Diergeneeskunde in Rishon Lezion, Israël.
AP / Oded Balilty
Een paard wordt aan zijn benen geopereerd.
AP / Oded Balilty
Een merrie en haar een dag oude veulen herstellen na de gecompliceerde bevalling in de ‘Koret School of Veterinary Medicine’ in Rishon Lezion, Israël.
AP / Oded Balilty
Na de operatie wordt een paard ondersteund in de herstelruimte van de Koret School voor diergeneeskunde. Om het paard te kalmeren hangt het in de lucht en wordt zijn mond dichtgebonden en zijn staart vastgebonden.
AP / Oded Balilty
Dr. Gal Kelmer, hoofd van de grote dieren-afdeling van Koret School voor Diergeneeskunde maakt een paard los, na zijn operatie. “Vaak vragen mensen mij of het niet heel saai is, alleen paarden”, zegt Kelmer. “Maar het is juist heel boeiend! Vandaag heb ik bijvoorbeeld al een oog behandeld en een rectum. En ook een paard met gewond achterbeen. Welke chirurg kan dan allemaal op één dag doen?”
AP / Oded Balilty
Een paard met zijn medicijnen.
AP / Oded Balilty
De foto’s zijn van Oded Balilty, een Israëlische fotograaf die al sinds de tweede Intifada in 2002 voor AP werkt. In 2007 won hij de belangrijke Amerikaanse Pulitzer Prize voor nieuwsfotografie met een foto van een Joodse koloniste die in haar eentje Israëlische veiligheidstroepen probeert tegen te houden.
AP / Oded Balilty