WTO kan wel weg, zegt gastheer Kenia

Voor een internationale topconferentie was het een opmerkelijke openingszitting, dinsdag in Nairobi. Kenia, gastland van een ministersbijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie WTO, trok het nut van de hele organisatie in twijfel.

Minister van Buitenlandse Zaken Amina Mohamed vroeg zich in zijn openingsrede af of de WTO nog wel bestaansrecht heeft als instelling die de wereldhandel vrijer moet maken. Hij zei dat de WTO „heel weinig waarde” heeft voor de 162 lidstaten. Sinds de top in Doha in 2001, waarop besloten werd de wereldhandel te liberaliseren, is er bar weinig vooruitgang geboekt, zei Mohamed. „Er moet in Nairobi duidelijk een beslissing worden genomen over wat we met deze organisatie moeten doen”.

In 2013 maakten de WTO-landen in Bali nog wel nieuwe afspraken over onder meer douaneprocedures, maar veel landen moeten die nog uitvoeren. Desnoods moet de WTO de liberalisering vergeten en zich concentreren op een andere taak, het beslechten van handelsgeschillen, zei de Keniaan.

Succesvoller dan de handelsorganisatie zijn regionale handelsakkoorden, zoals het onlangs gesloten TPP tussen de Verenigde Staten en de landen rond de Stille Oceaan. Ook de VS laten zich steeds sceptischer uit over de WTO. (Reuters)