OM vervolgt gemeente Tilburg voor dood baby

Een kind overleed in 2011 toen een muziekinstallatie in gemeentelijke zwembad Reeshof naar beneden kwam.

Het Openbaar Ministerie vervolgt de gemeente Tilburg in verband met een incident in 2011 in zwembad Reeshof waarbij een baby dodelijk gewond raakte nadat een geluidsinstallatie naar beneden kwam. Foto Roos Koole/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de gemeente Tilburg vanwege de dood van een baby in zwembad Reeshof in 2011. Het OM stelt dat er sprake is van dood door schuld nadat een geluidsinstallatie in het zwembad naar beneden kwam en het kind dodelijk gewond raakte.

Het OM verwijt de gemeente Tilburg dat zij onvoldoende heeft gedaan om de dood van de baby te voorkomen. Het materiaal waarmee de geluidsinstallatie was bevestigd, bleek verroest. Een luidspreker viel in het water een raakte de baby. Deze overleed enige tijd later. Ook de moeder van de baby raakte bij het incident gewond.

Gemeente al eerder gewaarschuwd

De gemeente was volgens de regionale zender Omroep Brabant al drie keer eerder gewaarschuwd door een inspectiebedrijf dat stelde dat de ophanging van de geluidsboxen boven het peuterbadje van het gemeentelijk zwembad moest worden aangepast.

Het onderzoek naar de schuldigen in deze zaak duurde meerdere jaren. Naast de gemeente werden in 2013 ook twee medewerkers van het zwembad aangemerkt voor vervolging. Zij worden door nieuwe getuigenverklaringen echter vrijgepleit van schuld en hun zaak is geseponeerd, meldt het OM.

Wanneer de zaak inhoudelijk behandeld zal worden, is nog niet bekend.

    • Jorg Leijten