Om 6.00 uur zat ik al seksfilms te sorteren

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Justin Samgar (36) stopte na een burn-out bij een groothandel in erotische artikelen en werd dichter.

Hoogtepunt: De totale vrijheid om te doen waar ik zin in heb.

Dieptepunt: Het hele ‘geldding’, en de druk die je voelt als je even wat minder opdrachten binnenhaalt.

Telkens weer hetzelfde

„Toen ik zeven jaar geleden een burn-out kreeg wist ik eerst niet waardoor het kwam; zo veeleisend was mijn baan als magazijnchef bij een groothandel voor erotische artikelen nou ook weer niet. Maar het bleek juist het ongeschoolde werk dat me opbrak. Telkens weer hetzelfde, dag in dag uit, zonder enige uitdaging. Het was belangrijk dat ik mijn leven ging veranderen.”

Spelletjes in alle vormen en maten

„In het begin leek het werk me juist heel grappig. Het was een gigantisch distributiecentrum in Almere, één van de grootste van Europa, met alles wat je je maar kunt voorstellen: spelletjes in alle vormen en maten, lingerie, glijmiddel, films, noem maar op. Maar ik moest er heel erg aan wennen. Ik zag dingen waarvan ik niet wist dat ze bestonden en moest films sorteren in categorieën als poepseks en dierenseks. Daar zit je niet op te wachten, al helemaal niet om zes uur ’s ochtends.

Poetry Slam

„Ik schreef als kind al verhaaltjes, omdat ik het leuk vond, niet met het idee er ooit iets mee te doen. Toen ik tijdens een Poetry Slam Gijs ter Haar op het podium zag staan, was ik om. Hij was helemaal zichzelf. Ik dacht: zo kan ik misschien ook wel optreden, als mezelf, zonder dat ik meteen dichter ben of rapper. Mijn eerste optreden was een lokale Poetry Slam in 2009 die ik meteen won.

Spuiten en Slikken

„In één gedicht kroop ik in de rol van een vibrator. Ik stuurde een opname naar de mensen van Spuiten en Slikken, die ken ik sinds ze een reportage hadden gemaakt in de groothandel. Ze waren enthousiast en voor ik het wist was ik huisdichter voor programma’s van BNN en 3FM. Ik besloot fulltime te dichten in opdracht voor media, bedrijven en evenementen. Het was niet altijd makkelijk, maar inmiddels kan ik er al ruim vijf jaar van rondkomen. Soms kan ik het zelf amper geloven.”