Nog geen veroordeling voor agent Baltimore

De jury kon geen overeenstemming bereiken over de vraag of hij schuldig is aan de dood van Freddie Gray.

De dood van Freddie Gray leidde tot hevige protesten en rellen in Baltimore.
De dood van Freddie Gray leidde tot hevige protesten en rellen in Baltimore. Foto Shawn Thew/EPA

De behandeling van de zaak tegen de eerste van zes politieagenten die betrokken waren bij de arrestatie van de in Baltimore omgekomen Freddie Gray is woensdagavond afgebroken. Juryleden van de rechtbank van Baltimore konden geen overeenstemming bereiken over de vraag in hoeverre de verdachte nalatig handelen kan worden verweten, meldt persbureau Reuters.

De 25-jarige Afro-Amerikaan Freddie Gray overleed 19 april in de cel nadat hij een week eerder tijdens zijn arrestatie in Baltimore zwaar gewond raakte. Volgens het onderzoek van de officier van justitie en de autopsie is Gray gestorven aan een “wond die hem fataal werd” doordat hij geboeid en zonder gordel in het busje werd rondgereden.

De agent die zich voor de rechtbank moet verdedigen, William Porter, wordt verdacht van doodslag door nalatig handelen. Zo zou hij Gray onder meer de benodigde medische zorg hebben onthouden.

Twaalfkoppige jury

De twaalfkoppige jury onderhandelde zestien uur over wat Porter wel en vooral niet heeft gedaan, maar tot een oordeel konden ze niet komen. En dat is redelijk uniek, zegt Amerika-correspondent Guus Valk.

“Het gebeurt zelden dat men niet tot een oordeel komt. Meestal zie je dat de juryleden unaniem of bij meerderheid tot overeenstemming komen, maar hier kwam men er echt niet uit.”

Porter heeft ter verdediging altijd aangevoerd dat hij niet geloofde dat Gray ernstig gewond was. Pas toen het politiebusje bij het politiebureau aankwam, had hij de ernst van de situatie door, zei zijn advocaat eerder.

Belangrijke zaak

De dood van Gray leidde deze week tot hevige rellen in Baltimore. Op honderden plaatsen werd brand gesticht. Veel relschoppers belandden in de cel en het stadsbestuur kondigde een avondklok af. De rechtszaak tegen de politieagent heeft dan ook een belangrijke betekenis voor Baltimore, zegt Valk.

“Dit is een zaak tegen de eerste van zes politieagenten waarbij per agent moet worden vastgesteld in hoeverre er sprake is van nalatig handelen. Een belangrijke vraag is of Baltimore in staat is dit tot een goed einde te brengen. Over de samenstelling van de jury is bijvoorbeeld lang gesteggeld. Men wilde een raciale afspiegeling van de samenleving.”

Het is momenteel nog onduidelijk wat er nu gaat gebeuren met de zaak tegen Porter.