Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Nederlandse handbalsters naar halve finale WK

De ploeg verslaat Frankrijk met 28-25 en verbetert daarmee het beste WK-resultaat ooit.

De Nederlandse handbalsters hebben op het WK in Denemarken de halve finale bereikt.
De Nederlandse handbalsters hebben op het WK in Denemarken de halve finale bereikt. Foto Frank Cilius/EPA

De Nederlandse damesploeg heeft woensdagavond de halve finale van het wereldkampioenschap handbal bereikt. Het team versloeg in het Deense Kolding Frankrijk in een spannend duel met 28-25.

Lange tijd ging het gelijk op in de kwartfinalewedstrijd. Bij rust hadden de Nederlandse vrouwen al een kleine voorsprong van 15-12, maar kort na de pauze brachten de Fransen het verschil met 16-15 weer terug tot één punt. De voorsprong gaf de Nederlandse ploeg in het vervolg van de partij echter niet meer uit handen.

Twitter avatar heartofhandball Heartofhandball 🇫🇷vs🇳🇱 best player was 🇳🇱NED goalkeeper no 33 Tess Wester 💪🏼 #sheisthebest #congrats #Denmark2015 #heartofhandball

Op het EK in Kroatië verloor Nederland vorig jaar nog van Frankrijk en ook op het vorige WK in 2013 bleek het winnen van de Fransen een te grote opgave. Frankrijk won in 2009 en 2011 nog zilver op het WK.

Beste resultaat ooit

Het Nederlandse team van bondscoach Henk Groener verbetert met een plaats in de halve finale het beste WK-resultaat ooit. Dat was tot vandaag een vijfde plaats op het mondiale eindtoernooi in 2005.

Twitter avatar gerarddielessen Gerard Dielessen Prachtige en historische dag voor het Nederlandse handbal. Hulde aan deze dames en begeleiding! #TeamNL #NEDFRA #wkhandbal

Ongeslagen

De Nederlandse handbalsters zijn bezig aan een ongekend sterk toernooi. De ploeg is nog ongeslagen en in de achtste finale werd Servië, de winnaar van het zilver bij het wereldkampioenschap in 2013, al met 36-20 verslagen.

In de halve finale wacht nu Polen, dat Rusland met 21-20 versloeg.