Minder vergaderen, maar niet zo

Wie denkt op een werkdag niet minstens één keer: ‘Hoe benut ik optimaal de inherent aanwezige collectieve denkkracht van een vergaderteam?’ Niemand. Toch? De Haas schrijft het vreselijk op in zijn boek Ongewoon Goed Vergaderen.

Maar je kunt hem onmogelijk ongelijk geven. Er wordt oeverloos en volledig richtingloos vergaderd in Nederland. Uren kostbare werktijd gaan eraan op en het leidt tot niets. Het is een nobel streven dat eens aan te pakken en De Haas is daar als trainer en coach wellicht de juiste persoon voor. Het probleem is dat hij compleet doorslaat. Er komt een talking stick aan te pas, vergaderkaarten en mindmapverslagen per minimeeting. Je zou het eens moeten voorstellen aan personeel dat wat meer met techniek heeft dan met gepraat. Bij Google, Apple en Amazon doen ze dan ook compleet anders dan wat De Haas adviseert. Korter, harder en meer gericht op data. En minder ‘de parallelle als de laterale dimensie van kennis zoveel mogelijk in de meeting’ stimuleren, ‘zodat je met elkaar op een nog hoger kennisniveau uitkomt’. Er moet iets aan dat gevergader gebeuren, maar of dat dit moet zijn...