Miljoenenboete voor TNT wegens Frans prijskartel

foto anp

Pakketbezorger TNT Express heeft in Frankrijk een boete gekregen van 58,5 miljoen euro wegens verboden prijsafspraken met concurrenten. De Franse mededingingsautoriteit gaf de koeriersbedrijven dinsdag voor ruim 672 miljoen euro aan boetes.

De kartelwaakhond oordeelt dat TNT (58.700 werknemers in 61 landen, omzet 7,5 miljard euro) tussen 2004 en 2010 deel uitmaakte van een prijskartel met de Franse dochter van het Duitse DHL, FedEx, Geodis, Chronopost en DPD. Het Franse Geodis moet de hoogste boete betalen, 196,1 miljoen euro. Het Amerikaanse FedEx, dat bezig is met de overname van TNT, krijgt 17 miljoen euro boete.

In de zomer van 2014 bleek al dat TNT en andere pakketbezorgers in Frankrijk fikse boetes konden verwachten. TNT had daarvoor in het derde kwartaal van dat jaar al een voorziening van 50 miljoen euro getroffen. Mede hierdoor leed TNT Express in dat kwartaal een verlies van 55 miljoen euro. Een woordvoerder van TNT liet dinsdag weten dat het bedrijf „volledig samenwerkt met de Franse autoriteiten.”

Volgens Franse media maakten de bedrijven de geheime prijsafspraken tijdens overleg van de werkgeversorganisatie in de koeriersbranche, TLF. Deze organisatie moet ook een boete betalen. Twee Duitse firma’s, Schenker (van Deutsche Bahn) en Alloin trokken aan de bel en krijgen daarom geen straf. (ANP, NRC)