Miljoenenboete Air France-KLM nietig verklaard

Luchtvaartmaatschappij moest bijna 340 miljoen euro betalen van Europese Commissie

Een vrachtvliegtuig van Martinair wordt ingeladen op Schiphol Foto Nils van Houts / ANP

Air France-KLM hoeft een boete van bijna 340 miljoen euro niet te betalen. De boete, die in 2010 werd opgelegd door de Europese Commissie voor kartelvorming, werd door het Gerecht van de Europese Unie nietig verklaard. Volgens de rechters zaten er tegenstrijdigheden in het oordeel van de Europese Commissie.

Negen andere maatschappijen, waaronder British Airways en Singapore Airlines, werden ook beboet. In totaal deelde Brussel voor ongeveer 790 miljoen euro aan boetes uit. Air France kreeg een boete van 182 miljoen, KLM moest ruim 127 miljoen euro betalen. Ook Martinair, dat onderdeel is van de Air France-KLM-groep, kreeg een boete, van 29,5 miljoen.

Volgens de rechters van het Gerecht zaten er tegenstrijdigheden in het oordeel van de Europese Commissie. Daarom werd de boete nietig verklaard. Er kan nog wel beroep worden aangetekend tegen de beslissing van het Gerecht, onderdeel van het Europese Hof van Justitie.

De luchtvaartbedrijven zouden zich schuldig hebben gemaakt aan prijsafspraken in de vrachtsector. Ook maakten ze volgens de Europese Commissie afspraken over hoe ze om zouden gaan met brandstof- en veiligheidstoeslagen. Lufthansa deed ook mee aan de afspraken, maar bracht de Europese Commissie hiervan op de hoogte. De Duitse maatschappij werd daarom niet beboet.

    • Wouter van Dijke