Met een kerstborrel tel je pas mee

Freelancers hoeven met Kerst niet langer eenzaam te zijn.

Illustratie Tomas Schats

Geen kater zo pijnlijk als die de ochtend na de kerstborrel van je werk. Al die ontboezemingen die je zónder die drie-wijn-op-de-lege-maag nooit tegen je baas had gedaan, collega’s met wie je beter niet in het toilet had kunnen eindigen of karaokenummers die beter klonken onder de douche. Toch is het níét hebben van een jaarlijks terugkerend excuus om dronken te worden met collega’s een groot gemis voor veel freelancers.

In de Verenigde Staten hebben ze daar wat op gevonden. Omdat New York een steeds groter aantal creatieve inwoners telt dat liever voor zichzelf dan een baas werkt, besloot webmagazine Brokelyn een kerstfeest voor hen te organiseren. „Om ze het gevoel te geven dat ze ertoe doen”, zegt Tim Donnelly, van Brokelyn. Het werd de No Office Holiday Party. Morgen is de vijfde editie.

De freelancer wordt nog altijd gezien als iemand die niet helemaal serieus genomen kan worden, meent Donnelly. Dit feest moet een einde maken aan dit idee.

„Het idee dat je pas volwassen of succesvol bent als je die kantoorbaan hebt bemachtigd, is volledig achterhaald. Tegenwoordig zijn er zo veel mensen die bewust nee zeggen tegen een kantoorbaan.”

Daarnaast is het ook een manier om de eenzame freelancer een avond onder gelijkgezinden te bieden. Donnelly: „Toen ik zelf fulltime freelancer was, waren er dagen dat ik tot zes uur ’s avonds in mijn pyjama zat. Dit kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt geen onderdeel uit te maken van het ecosysteem. Het is fijn om te merken dat dit gevoel onterecht is.”

De No Office Holiday Party heeft nu al vijf jaar hetzelfde format. Er is een live band voor de karaoke, een photo booth waar feestgangers met kerstmannenmutsen op de foto kunnen en een landelijk bekende comedian die de avond aan elkaar praat.

Vorig jaar kwamen er zo’n driehonderd mensen op het feest af, de grootste opkomst tot op heden. Donnelly hoopt dit jaar op nog meer mensen.

„Het zijn veelal echte freelancers, mensen die eigen baas zijn. Maar we krijgen ook aardig wat bezoekers die wel op een kantoor werken, maar geen zin hebben om dronken te worden in het bijzijn van hun baas. Bij ons kunnen ze probleemloos los.”

Want dat is wellicht het fijnste aan een feestje met collega’s die je maar eens per jaar ziet. Je kunt jezelf belachelijk maken zonder dat je er maandag bij de koffieautomaat aan herinnerd wordt.