Kijken: de heldhaftige zeelui die de Enigma hielpen kraken

Door de in 1942 opgedoken codeboeken konden Duitse codes gebroken worden.

Screenshot Vimeo

Wie de film The Imitation Game met Benedict Cumberbatch heeft gezien, kent Bletchley Park: de geheime basis in het Engelse Buckinghamshire waar in de Tweede Wereldoorlog Duitse codes werden gekraakt. De versleutelde berichten van Duitse U-boten bleken in 1942 nagenoeg onmogelijk te kraken. Die waren namelijk gecodeerd met de nieuwste Enigma-machines, die extra sterk beveiligd waren met een extra ‘rotor’.

Zoals de filmkijkers weten, is het uiteindelijk toch gelukt de Enigmacodes te kraken. Dit kwam door de inspanningen van Alan Turing en andere codekrakers in Bletchley Park, maar een belangrijke bijdrage wordt vaak vergeten. Die kwam van zeelui Anthony Fasson, Colin Grazier en Tommy Brown. Toen marineschip HMS Petard een Duitse onderzeër tot zinken bracht, gingen zij aan boord van het beschadigde schip om geheime documenten en codeboeken te redden. Fasson en Grazier gingen uiteindelijk met het schip ten onder, maar hun werk heeft de onderzoekers in Bletchley Park de kennis gegeven die zij nodig hadden om de Enigma te breken.

Filmmaker Mike Brookes maakte deze prachtige animatiefilm over de zogenaamde Petard Pinch.

Er wordt geschat dat de Tweede Wereldoorlog zonder het kraken van de enigma twee jaar langer geduurd zou hebben. Fasson en Grazier kregen beiden postuum een George Cross, de een-na-hoogste onderscheiding die een Britse militair kan behalen. In Bletchley Park is momenteel een tentoonstelling te zien over de Petard Pinch.

    • Wouter van Dijke